Artificiell intelligens dyker upp i allt fler sammanhang i vår vardag för att göra livet enklare för oss. Så det är naturligt att artificiell intelligens även har letat sig in i både kameror och bildbehandlingsprogram.
Att automatiska funktioner och processer under många år har gjort det lättare att vara fotograf är dock ingen nyhet. Redan när mikroprocessorer började göra sitt intåg i kamerorna på 1970-talet gjorde systemen primitiva beräkningar av exponeringen. Om det fanns en stark ljuskälla i mitten och bilden i övrigt mest bestod av varma färger, var motivet troligen en solnedgång och bilden exponerades därefter.
Detta har sedan dess förfinats, så att beräkningen nu bygger på en stor mängd information. Kameran räknar häpnadsväckande snabbt ut vilket motiv det handlar om och ställer in sig på lämpligt sätt.

På grund av den koncentrerade ljusmängden runt solen kan kameran automatiskt räkna ut att motivet är en solnedgång.
© ShutterstockKorrekt exponering efter motivtyp
De flesta moderna spegellösa systemkameror är nu så intelligenta att de kan bedöma motivet utifrån de data som ljusmätare och autofokus registrerar. Det gäller information om t.ex. rörelse, ljusstyrka, färgton, ansikten, flimmer från konstljus, avstånd och kontrast.
Baserat på dessa data kan kameran känna igen motivtypen. Därefter ställer kameran in vitbalans, autofokus, ljusoptimering, exponering och bildstil så att exponeringen blir optimal för det motiv man vill ta en bild av.
Därför har de helautomatiska programmen blivit riktigt bra på att skapa optimal återgivning. Det märks särskilt tydligt i de senaste mobilerna, där till exempel automatiska HDR-funktioner ger en fin detaljgrad i både skuggor och högdagrar.
Man tappar naturligtvis kontrollen över exponeringen när man lägger alla beslut i händerna på kamerans automatik. När det är bråttom är detta dock en lösning som man kan acceptera.
>Läs även: Väck liv i gamla bilder med artificiell intelligens

Kamerans ansiktssökning kan snabbt känna av en person. Detsamma gäller för ögonsökningen.
© ShutterstockHyperintelligent autofokus
Moderna spegellösa systemkameror använder i hög grad artificiell intelligens för att styra autofokusen på det mest optimala sättet. Med kameror som Canon EOS R7 och OM System Olympus OM-1 kan autofokusen ställas in för att hantera specifika motivtyper som ansikten, fåglar och bilar. Då reagerar autofokusen intelligent och växlar till exempel från hela bilen till billyktorna när bilen kommer tillräckligt nära.
På samma sätt växlar autofokusen från ansikte till ögon vid porträtt. Med Nikons flaggskepp Z 9 behöver man inte ens tala om motivtypen för kameran – den kan själv bedöma motivet och välja rätt fokus. Enklare kan det knappast bli.
>Läs även: Ta snygga sportfoton

Med en intelligent autofokus kan kameran själv registrera att motivet är en körande bil.
© ShutterstockProgram bildbehandlar åt dig
Även när det gäller bildbehandling har AI gjort ett storstilat intåg. Program som Lightroom och Photoshop kan till exempel automatiskt hitta och lägga en maskering på huvudmotivet om du vill göra specifika justeringar där. Programmen kan själva registrera var himlen är i bilden, vilket är en fördel om du vill byta ut den delen av bilden mot något mer dramatiskt.
Ett program som Skylum Luminar AI har helt anammat användningen av artificiell intelligens, som fullständigt genomsyrar programmet. Här kan du importera bilden och be Luminar AI att fixa till den automatiskt med ett enda musklick. Programmet analyserar bilden med hänsyn till motivet och exponeringen. Med hjälp av lagrad bildinformation från tusentals foton kan programmet räkna ut vad som krävs för att ge bilden det lilla extra.
>Läs även: 3 goda skäl att använda Luminar AI