gammalt foto av kvinna

Ny tjänst ger liv åt de gamla familjebilderna.

© Shutterstock // MyHerritage

Ny teknik ger liv åt dina foton

Det låter kanske galet, men du kan ge liv åt gamla foton av familjemedlemmar med hjälp av ny teknik. Du behöver bara förbereda din bild, så sköter tekniken resten.

Nu kan du för första gången ge nytt liv åt dina familjefoton. 

En ny teknik som kallas för deepfake gör det nämligen lätt att göra om stillbilder till små videor där personerna på bilden rör sig – och det tar bara två minuter.

Artificiell intelligens ger liv åt bilder

En ny tjänst från MyHeritage vid namn Deep Nostalgia gör om dina gamla familjefoton till små videor, där personerna på bilderna ler, blinkar och ser sig omkring.

Det är tekniken deepfake som gör det möjligt att skapa videorna. Deepfake är en artificiell intelligens som kan skanna och analysera människors ansiktsmimik. Utifrån denna information skapar intelligensen en algoritm som kan simulera rörelser. Det är på så vis som stillbilderna kan göras om till en video där personerna rör sig på ett naturtroget sätt.

Deepfake gör det alltså möjligt att ge liv åt bilderna, så att du får ett realistiskt förslag på hur dina gamla familjemedlemmar såg ut medan de ännu var i livet.

> Läs också: Få perfekta färger i ditt foto

Så kommer du igång

Du börjar med att leta fram bilden eller bilderna som du vill ge liv åt. Om du inte har tillgång till digitala versioner av bilderna, kan du skanna in dem på datorn. Du hittar användbar information om detta här.

Alternativt kan du fotografera av familjefotot med mobilen, om den har en bra kamera.

Nu ska du ladda upp bilden till webbplatsen MyHeritage. Det kan du göra här. Du kan antingen dra in bilden på webbplatsen, eller så klickar du på Ladda upp bild, varpå du letar upp bilden på datorn.

Innan du kan göra om din första bild till en video, behöver du registrera dig hos MyHeritage. Här behöver du bara ange en e-postadress och välja ett lösenord.

När du har gjort det, tar det cirka ett par minuter för MyHeritage att göra om bilden till en video där personen rör sig. 

> Läs också: Så justerar du inskannade bilder i Photoshop

Hemligheten bakom de rörliga bilderna

Det är ett mirakel. Plötsligt har Deep Nostalgia gett nytt liv åt dina gamla familjemedlemmar – så ser det åtminstone ut. 

Den lilla videosnutten som blir resultatet består egentligen av bilder av flera hundra personer som har liknande ansiktsdrag som personen på just din bild.

På så vis kan tjänsten generera ett realistiskt förslag på hur en video av personen skulle kunna se ut.

Videon är med andra ord en datorgenererad version som bygger på en databas av andra personers ansiktsdrag, som har satts samman till en video.

> Se videon: Så tar du bort dammfläckar i Lightroom

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av