Skanna foton

Så skannar du dina pappersbilder

Det finns flera olika sätt att gå tillväga när du ska göra digitala kopior av dina pappersbilder. Här går vi igenom dem.

2 april 2019

Det finns massor av goda anledningar till att du bör skanna dina pappersbilder.

Dina pappersbilder finns ytterst sannolikt bara i sin originalform, så därför är det bra att skanna in dem så att du även får en digital kopia. Då undviker du att bilderna går förlorade på grund av fuktskador eller andra olyckor.

Dessutom får du möjlighet att enkelt dela de gamla bilderna med familj och vänner när du har digitaliserat dem.

Men hur skannar du bäst dina bilder? Det visar vi här!

Att tänka på innan du skannar

Man kan i stora drag säga att det finns två typer av skannrar: Flatbäddsskannern och multifunktionsskrivaren med en inbyggd skanner. De är inte vidare lika varandra, men arbetsgången är närmast identisk.

Men till att börja med behöver du rengöra skannern. Även de minsta dammkorn kan nämligen synas tydligt på en inskannad bild.

> Se video: Så avlägsnar du dammfläckar i Lightroom

Flatbäddsskanner

Detta är en flatbäddsskanner.

© Shutterstock

Så skannar du in dina bilder

När du är färdig med rengöringen kan du sätta igång med att skanna in bilderna.

Här är det viktigt att välja rätt upplösning och skanna på rätt sätt, så att skannern inte tror att du skannar in ett textdokument.

Vi rekommenderar därför att du ställer in skannern så att den skannar hela plattan. Du kan alltid justera området senare.

Sedan ska du ställa in dpi. Dpi anger hur tätt det är mellan prickarna på en utskrift från en skrivare.

Pappersbilder har sällan mer än 600 dpi, så du kan fundera på om 300 dpi räcker för dig  när du skannar. Det ger en mindre filstorlek och gör det snabbare att skanna.

Slutligen ska du ange om du skannar i färg eller i svartvitt.

Åtgärda inskanningsfel i bildbehandlingen

Du kan också välja en funktion för dammborttagning för att åtgärda det damm som nästan oundvikligen kommer med på en skanning.

Vi rekommenderar dock att du använder Lightroom eller Photoshop för att avlägsna eventuella dammkorn i efterhand.

Du kan också välja att låta skannern korrigera bleknade bilder. Då rör det sig oftast om färgbilder som har stått i solljus som skannern kan göra skarpare och kontrastrikare.

Men även här rekommenderar vi att du redigerar dina inskannade bilder i Lightroom eller Photoshop.

> Vill du bli ett ess på bildbehandling? Just nu kan du få två nummer av Bonnier Digital FOTO och vår nya bok 100 tips och kurser om Photoshop, Photoshop Elements och Lightroom för bara 98 kronor inklusive porto och expeditionsavgifter. 

Så skannar du med kameran

Det finns flera sätt att skanna in fotografier, så att de går från pappersbilder till digitala kopior, även om du inte har tillgång till en egentlig skanner.

Du kan absolut fotografera av pappersbilden med din kamera. Här gäller det att kameran hänger exakt vågrätt över ditt fotografi.

Sedan använder du två blixtar som träffar pappersbilden med en vinkel på 45 grader, så att du slipper reflexer i bilden. 

Gammal svartvit bild färglagd

Det finns massor av anledningar till att skanna in gamla pappersfoton. Bland annat kan du färglägga dem på en smart webbplats utan kostnad och få ett mer samtida uttryck. Läs mer här. 

© Bonnier Digital FOTO

Skanna bilder med mobilen

Inskanning av gamla bilder kan vara ett projekt som snart blir en enorm tidstjuv om du ska skanna in ett helt familjealbum från sommaren 1986.

För att spara tid kan du använda mobilen, som också ger ett hyggligt resultat, i stället för en faktisk skanner.

Google har utvecklat appen Fotoskanner som kan användas med både iPhone och Android. Här tar mobilkameran fem bilder av pappersfotografiet, så att du får större detaljgrad och slipper reflexer.

Sedan kan du rätta till hörnen, så att det passar perfekt. Försök hitta en enfärgad bakgrund när du skannar. Då blir det lättare för appen att hitta fotografiets ytterkant.

google foto skanner

Använd mobilen för att få bra digitala kopior av pappersbilderna.

© Bonnier Digital FOTO

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av