Tips om gatufoto där du bor

Du kan ta gatufoton i både stora och små städer om du behärskar tekniken och inte ser ut som en klassisk fotograf. Här får du 5 tips om gatufoto där du bor.

© Shutterstock

5 tips om bra gatufoton där du bor

Du behöver inte bo i en storstad för att ta gatufoton. Här får du fem tips om att ta bra bilder av gatulivet där du bor.

24 augusti 2020 av Sarah Marie Winther

Gatufoto är en spännande genre som du kan kasta dig in i oavsett om du bor i huvudstaden, förstaden eller en mindre stad.

Om du har ett bra vidvinkelobjektiv eller bara att vanligt paketobjektiv kan du ta bra gatufoton – även om den enda gatumiljön där du bor bara består av en pizzeria och en busshållplats. 

Utanför de större städerna finns det dock två svårigheter med att fotografera folk som du inte känner. 

Den ena är att folk inte är lika vana vid att någon fotograferar, vilket gör att de blir mer uppmärksamma på dig och din kamera.

Den andra är att det helt enkelt händer mindre i ett mindre samhälle, så du måste ha större tålamod. 

Här får du våra bästa tips om att hitta bra motiv i gatumiljön och inte minst fotografera dem. 

> Läs även: Ska jag välja en kompakt systemkamera eller DSLR? 

1. Bär på så lite som möjligt

Ju mindre utrustning du släpar på, desto mer smälter du in i mängden, och desto längre tid kan du gå omkring utan att bli trött.

Så lämna den stora kameraväskan hemma. Ta bara med dig en kamera och ett objektiv, och stoppa eventuellt ned ett extra batteri och ett minneskort i jackfickan.

2. Starta med lokala begivenheter

Vi vet hur det är – det kan kännas nervöst att ställa sig mitt ute på trottoaren och börja fotografera, speciellt om antalet förbipasserande är litet.

Därför kan det vara bra att börja med att fotografera exempelvis marknader, stadsfester och andra arrangemang. Då är det fler människor ute på stan, det är bra stämning och ofta är det fler än du som fotograferar.

> Läs även: Därför ska du fotografera i svartvitt

Tips om gatufoto där du bor

Du kommer säkert att få fler nyfikna blickar i en liten stad än i en stor. Men något så enkelt som att le mot personerna du fotograferar får dig att verka betydligt mindre misstänkt. 

© Matthew Wardell/Shutterstock

3. Gå omkring med kameran så ofta du kan

Tittar folk efter dig när du går omkring med kameran hängande över axeln? Då ska du komma ihåg att ta med kameran varje gång du är nere på stan, och le och var tillmötesgående mot alla som tittar nyfiket.

Då kommer invånarna snart att känna igen dig som den där personen som går omkring och fotograferar. Så snart de märker att du är ofarlig, får du vara i fred.

4. Stäng av alla ljud från kameran

Det finns ingen anledning att väcka mer uppseende än nödvändigt. På de flesta kameror kan du stänga av autofokusens pipljud, och på många kameror kan du även välja att ha en tyst slutare.

På DSLR-kameror blir slutaren sällan helt ljudlös, men den blir ändå väsentligt tystare än med standardinställningen.

5. Håll kameran i höfthöjd

Ett sätt att ta intressanta bilder utan att avslöja sig som fotograf är att hålla kameran i höfthöjd med pekfingret vilande på avtryckaren medan du går omkring.

När en person kommer emot dig trycker du av en bild, och tänk på att inte ändra ditt ansiktsuttryck. 

> Läs även: Här är de bästa kamerainställningarna för porträtt

Tips om gatufoto där du bor

Gör dig själv mer osynlig genom att eliminera alla ljud från kameran. Du kan bland annat stänga av autofokusens pipljud, och på många kameror även slutarljudet. 

© Matthew Wardell/Shutterstock

Stor guide till gatufoto i Bonnier Digital FOTO

Om du vill börja med gatufoto men är obekväm med att fotografera i din egen stad, då ska du läsa i Bonnier Digital FOTO nr 13/2020. 

Där kan du läsa om olika sätt som gör dig mer diskret som fotograf, och du får tekniska tips om bland annat zonfokusering, konvertering till svartvitt och mycket mer. 

Om du ännu inte är prenumerant, kan du just nu få två tidningar och den splitter nya fotoboken "Bli en bättre fotograf" för bara 49 kronor! Boken är en komplett och användbar guide till de viktigaste motiven, och du får bland annat massor av tips om hur du fotograferar arkitektur. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av