Brudpar på stranden i solnedgången

Om du kan få med brudparet till stranden när solen är på väg att gå ner, får du både lugn och ro och ett vackert ljus.

© Shutterstock

5 kameratekniker gör dig till en fulländad bröllopsfotograf

Ett bröllop är en av de mest varierande och roliga utmaningar en fotograf kan önska sig. Här får du fem vassa tips som gör dig till den perfekta bröllopsfotografen.

När du ska föreviga bruden och brudgummen på deras stora dag är det viktigt att allt från schemaläggning till kamerateknik funkar optimalt. 

För att få allt att funka på bästa möjliga sätt och säkerställa att du får de absolut bästa bröllopsbilderna, kan du använda fem särskilda kameratekniker som gör dig till den perfekta bröllopsfotografen. 

Läs om dem nedan.

Begränsa din fotoutrustning

Det är praktiskt att ha två kameror på bröllopet. På den ena kan du montera ett måttligt teleobjektiv för porträtt och på den andra ett vidvinkelobjektiv för alla reportagebilder. Då kan du snabbt anpassa dig till situationen.

Ta inte med fler objektiv än du faktiskt kan använda när du har bråttom. Om du är osäker på hur du ska fotografera med blixt, ska du avstå från att använda den. Placera till exempel brudparet vid ett fönster och utnyttja ljusinsläppet. Om det är ljust ute kan du ställa dem under ett träd.

>Läs även: 5 misstag många oerfarna bröllopsfotografer gör

Hitta en rolig vinkel

Om gästerna fotograferar med sina mobiler, så letar du efter en annan vinkel. Det gör att dina foton kommer att skilja sig från deras. Att fotografera bruden eller brudgummen ovanifrån kan till exempel ge en rolig effekt. Detta kan du göra inne i kyrkan, där du ofta kan stå på en balkong.

Experimentera lite och utnyttja omgivningen på ett kreativt sätt. Du kan till exempel stå på en stege utomhus medan bruden sitter eller ligger i gräset och tittar upp på dig. Använd vidvinkel för att fånga hela personen.

Fotografera till exempel med en stor bländare på F2.8 där skärpedjupet är mycket grunt. Detta riktar extra uppmärksamhet mot ansiktet.

Brud ligger i gräset

Låt till exempel bruden eller brudparet ligga på gräset och ställ dig på en stege. Det ger en oväntad och snygg vinkel.

© Shutterstock

Skapa djup i bröllopsbilden

För vanliga bröllopsbilder fungerar ett porträttobjektiv bäst, men du kan även ta utmärkta bröllopsbilder med vidvinkel. En brännvidd på 28 mm kan till exempel skapa både dynamik och djup i bilden.

Använd till exempel brudsläpet som kreativ rekvisita. Ta tag i släpet och håll i det medan du fotograferar. Släpet skapar en drömsk atmosfär och drar uppmärksamheten till bruden och brudgummen.

Om solen skiner kan du ställa upp en stor reflektor som kastar solljus på brudparet, medan en blixt på kameran kan belysa detaljer och färger i kläderna.

>Läs även: 5 bra anledningar att fotografera i råformat

Brud på äng med stort släp

Fotografera med exempelvis ett vidvinkelobjektiv medan du håller i brudsläpet. Detta skapar en bra djupverkan i bilden.

© Shutterstock

Fota brudparet i motljus

Solljus ger mycket höga kontraster, men med rätt teknik kan du få fram en fantastisk effekt genom att fotografera brudparet i motljus. Placera till exempel brudparet så att solen befinner sig i det gyllene snittet vid horisonten och blir en del av bildens komposition.

Avfyra din externa blixt på full effekt direkt mot brudparet. På så sätt blir brudparet välexponerat samtidigt som motljuset skapar en varm och drömsk atmosfär.

Ställ in kamerans ljusmätare på matrismätning, som mäter ljuset över hela bildytan, och underexponera sedan motivet med en halv bländare, t.ex. från F2.8 till F3.5. Det gör att det starka solljuset inte dominerar för mycket och att färgerna i den blå himlen bevaras.

Välj en enda fokuspunkt som du kan styra med kamerans joystick eller pilknappar, och placera punkten exakt i mitten av brudens ansikte. Aktivera ansiktssökning och ögonspårning, om kameran har det.

>Läs även: De bästa kamerainställningarna för porträttfoton

Brudpar i motljus

När du fotograferar i motljus kan du få en drömsk och romantisk känsla i dina bröllopsbilder.

© Shutterstock

Lys upp skuggor i bröllopsporträtten

Många bröllop hålls på sommaren. Det är en fantastisk tid att vara ute och dra nytta av de varma gula och gröna färgerna i träd och lövverk. Men det starka solskenet kan lätt resultera i porträtt som är för kontrastrika med starka skuggor och urfrätta högdagrar.

Det kan leda till att brudparets ögon förvandlas till svarta springor. En bra lösning är då att dra in brudparet under ett träd som kan filtrera det starka solljuset.

Använd en blixt för att få lite extra ljus på brudparets ansikten. Luta den externa blixten uppåt och dra ut reflektorskivan. Då reflekteras blixtljuset och ger en bättre detaljteckning i brudparets ansikten utan att fräta ur hudtonerna.

Med en brännvidd på 100 mm är det lagom att ta bilderna med cirka åtta meter mellan fotografen och brudparet. Eftersom blixten är riktad vertikalt uppåt är blixtkompensationen inställd på +1.

Med en stor bländare på F4.0 kan du vara säker på att bakgrunden blir oskarp med en fin bokeh. Om du väljer en ännu större bländare riskerar du att delar av ansiktena inte blir skarpa.

Ladda även ner vår e-bok om bröllopsfotografering med allt från kamerateknik till bildbehandling här.

Brudpar under träd i solsken

Starkt solljus skapar starka skuggor och kan irritera brudens och brudgummens ögon. Det är bättre att dra in dem i skuggan under ett träd.

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av