Överföring av bilder från kamera till dator

Våra kameror blir allt mer intelligenta, och de får alltfler funktioner. Det gör att det ständigt tillkommer nya termer och förkortningar som inte alltid är så lätta att komma ihåg.

© Shutterstock

5 kameraförkortningar som du bör känna till

När du läser om fotografi och kameror, stöter du säkert på olika förkortningar som du inte är helt bekant med. Här förklarar vi några av de vanligaste förkortningarna.

10 juni 2020 av Christian Trant

1. DoF 

En av många förkortningar som kan verka lite underliga är DoF som ofta nämns i samband med kamerans bländaröppning. DoF står för Depth of Field, vilket översätts till skärpedjup på svenska.

Skärpedjupet är den delen av bilden som är skarp. I alla bilder finns det ett visst område framför och bakom fokuspunkten som är skarpt. Det kallas även för fokusfältet. Desto större fokusfältet är desto större är skärpedjupet. 

Den enklaste sättet att kontrollera skärpedjupet är genom att ändra bländarvärdet. En stor bländaröppning ger då ett mer begränsat skärpedjup, medan en liten bländaröppning ger ett större skärpedjup. Det kan för övrigt verka lite förvirrande, men ett litet bländarvärde betyder att bländaröppningen är stor, och vice versa.

> Läs också: Förstå skärpedjupet på 5 minuter

Landskap där skärpeområdet täcker hela bilden

När du fotograferar landskap fungerar det ofta bra med bländare F8. Om du däremot vill ha oskärpa på bakgrunden, är bländare F2.8 ett bättre val.

© Shutterstock

2. EVF

EVF är en förkortning för electronic viewfinder, det vill säga elektronisk sökare. Här får man en digital återgivning där bilden visas på samma sätt som den blir vid exponeringen. 

Ibland används termen också för den digitala skärmen på kamerans baksida, när man använder live view-funktionen hos en DSLR-kamera.

EVF som term för live view är också relevant när du använder kameran för att spela in video.

> Läs också: 5 fördelar med att använda live view när du fotograferar

3. ND-filter

ND står för neutral density, och på svenska brukar vi ofta beteckna filtret som gråfilter, i och med att det begränsar mängden ljus som kommer in till sensorn, så att du kan använda en längre slutartid när du fotograferar.

ND-filtret eller gråfiltret finns tillgängligt i flera olika styrkor som begränsar ljusmängden i olika grad. 

4. UV-filter

UV är en förkortning för ultraviolett, och UV-filtret dämpar det ultravioletta ljuset. Det kan behövas på vissa platser i världen där solljuset är extra skarpt, eller högt uppe bland bergen, där du kommer närmare solen, samtidigt som solens reflektioner i snön kan göra ljuset extra skarpt.

> Läs också: 4 filter som varje fotograf bör känna till

ND filter gör ljuset mjukare.

Om du vill fotografera med slutartider på flera sekunder, för att t.ex. få oskärpa på en vattenyta, behöver du ett så kallat ND-filter eller gråfilter. 

© Shutterstock

5. SLR och DSLR

När du vill köpa en ny systemkamera är förkortningarna SLR och, framför allt, DSLR rätt vanligt förekommande. 

SLR står för single-lens reflex, vilket helt enkelt betyder att kameran har ett system av speglar och prismer som leder upp ljuset som faller in genom objektivet till sökaren, så att du kan se hur bilden kommer att bli.

DSLR är en digital single-lens reflex kamera, vilket helt enkelt bara betyder att kameran är digital och sparar bilderna på ett minneskort i stället för på film.

> Läs också: 10 fotobegrepp som du behöver känna till

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av