Reflektion av människor på gata
Omvända fotgängare

En regnvåt gata kan fungera perfekt för speglingar. Om man komponerar så att man bara ser speglingen kan man få ett konstnärligt resultat.

Veckans utmaning: Fotografera reflektioner

Speglingar kan vara mycket mer än en solnedgång i havsytan eller en selfie i sidospegeln. Med lite kreativitet och ett par knep får du massor av intressanta fotomöjligheter.

15 juli 2019 av Louise Hagemann

Det kan vara bra att utmana dig själv som fotograf – det gör både att du blir bättre på kameratekniken och tvingar dig att tänka i nya, kreativa banor.

Men det är inte alltid helt lätt att hitta motivationen.

Därför kommer vi den här veckan med en utmaning som vi hoppas att du accepterar. Du får 3 enkla tips på hur du kan ta bra bilder, och så hoppas vi att du vill dela med dig av dina resultat – på Instagram, där du kan tagga diginordic, och i vår återkommande fototävling.

Kanske är det din bild av speglingar som publiceras i tidningen eller på Bonnier Digital FOTOs Instagramkonto?

Veckans utmaning: Fånga reflektionen

Vattenpölar, glas och byggnader kan skapa snygga reflektioner som utgör fina motiv. 

Men det är rätt krävande att hitta de bästa motiven bland alla speglingar. Bilder av den nedgående solen i havsytan har vi sett tusentals gånger, så hur undviker man klyschorna? 

För det första behöver du lägga märke till alla slags reflekterande ytor. Inte bara vattenpölar, utan även solglasögon, billack, fasader och fönster kan avge intressanta speglingar.

För det andra behöver du våga experimentera med vinklarna. Det kan vara bra att gå riktigt nära den reflekterande ytan och gärna välja en fotovinkel i grodperspektiv, så att förgrunden tar upp mer plats i bilden. 

Det skapar dynamik och gör så att uppmärksamheten dras till speglingen snarare än det som speglas. 

Himmel reflekterad på byggnad
Himmelvägg

Modern arkitektur i stål och glas kan locka fram kreativa motiv med speglingar. 

1. Välj manuell fokusering

Manuell fokusering är det bästa valet om du vill ha full kontroll över skärpan. Autofokusen kan nämligen få problem med att hitta skärpan på glasytor eller en vattenyta med reflektioner.

> Läs också: Kom igång med manuell fokusering 

2. Gå nära ytan

Det är ofta bra att använda en kraftfull vidvinkel för att skapa utrymme och djup. Gå så nära inpå den reflekterande ytan som möjligt.

> Se video: Korrigera en dålig exponering

Solglasögon med spegling av grupp som hoppar
Fångat i glaset

Du kan även skapa en rolig reflektion på egen hand, t.ex. genom att placera dina solglasögon eller ett glas i en strategisk vinkel som ger en annorlunda semesterbild.

3. Ta tre exponeringar

Gafflingsfunktionen Auto-bracketing kan användas för att få tre olika exponeringar av samma motiv. Sedan är det lätt att lägga samman dem till en HDR-bild i bildbehandlingen. Det kan särskilt vara en fördel vid kontrastrika motiv.

> Läs mer om HDR här. 

5 snabba tips för reflektioner

HITTA EN REFLEKTERANDE YTA
Vattenpölar, speglar, glasfasader, bildörrar, solglasögon och plastytor finns överallt.

FÅ MED KONTUREN
Om du fotograferar människor, se till att få med konturerna i den reflekterande ytan.

ANVÄND LÅNGA SLUTARTIDER
På kvällen kan stadens ljus ge vackra reflektioner. Med långa slutartider blir ljuset klarare och mer färgmättat.

UTNYTTJA VINDEN
En krusning i vattenytan på pölen eller sjön ger förvrängda proportioner i reflektionen som kan skapa spännande abstrakte motiv.

TÄNK I SYMMETRI
Glöm allt om det gyllene snittet när du fotograferar reflektioner. En symmetrisk komposition gör speglingen vackrare och mer harmonisk.

Holländska väderkvarnar spegling
Dubbla kvarnar

En stilla och fin vattenyta ger perfekta speglingar, här av en samling holländska väderkvarnar. Här har man även jobbat vidare med färgerna i bildbehandlingen för att åstadkomma ett näst intill måleriskt uttryck.

Nu är det din tur!

Du är nu redo att ge dig ut och fotografera speglingar, så det är bara att damma av kameran och sätta igång. Tänk på att dina bilder inte behöver likna dem i den här artikeln.

Vi hoppas att du vill dela med dig av dina bilder med oss. Det kan du göra genom att tagga oss på Instagram (skriv @diginordic i beskrivningen) och naturligtvis genom att skicka in bilderna till vår fototävling.

Mycket nöje!

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av