Förr eller senare känner de flesta fotografer att kamerans automatiska eller halvautomatiska program inte ger önskat resultat när de fotograferar.
Oftast är det skärpedjupet eller slutartiden som är helt fel i förhållande till motivet som ska fotograferas.
Nedan får du förklaringen till varför autoprogrammen inte kan tolka situationerna – och du får veta hur du själv kan ta kontrollen och få bra bilder med det manuella programmet.
Skärpedjupet ligger fel
När du tar bilder med kameran på Auto försöker kameran alltid prioritera mängden ljus som träffar kamerans bildsensor.
Autofunktionen vet inte vilket motiv och vilket uttryck du eftersträvar.
Om du till exempel tar en landskapsbild vet Auto inte vilket skärpedjup och därmed vilken bländare du vill ha, och du riskerar att få ett för litet skärpedjup i ditt foto.
Så här gör du med det manuella programmet
Välj M på programratten. Nu kan du själv styra bländare och slutartid och därmed välja önskat skärpedjup.
Om Auto till exempel väljer bländare F4.0 och en slutartid på 1/300 sekund, kan du istället prova med F8.0 och 1/1 000 sekund.
Men kom ihåg att när bländaren ändras med två steg åt ena hållet måste du ändra slutartiden två steg åt andra hållet för att skapa ett större skärpedjup.
Detta är ofta en mycket bättre metod när du fotograferar landskap och vill ha detaljer i både förgrund och bakgrund.
De flesta objektiv tecknar skarpast när du väljer en bländaröppning mellan F8.0 och F11 – så F16 är inte nödvändigtvis den bästa lösningen.
> Läs även: 3 motiv att fota med manuellt program

När du fotograferar landskap på Auto är det svårt att få skärpa i både förgrund och bakgrund.
© Shutterstock


Bilden till vänster är tagen med en mycket kort slutartid som fryser hela situationen och bakgrunden bakom cyklisten. Bilden till höger är däremot tagen med en längre slutartid – samtidigt som fotografen panorerar med kameran. Det skapar en suddig bakgrund bakom cyklisten, vilket framhäver känslan av fart och action.
© Shutterstock
Snabba motiv blir oskarpa
När du tar bilder av fåglar i flykt, sport eller action handlar det om att visa fart, spänning och nerv, och det får du bara om du väljer rätt slutartid.
När du växlar från Auto till manuellt program får du full kontroll och bestämmer själv dessa inställningar. Auto vet ju inte vilken slutartid som fryser just ditt motiv.
På Auto kan du i mindre starkt ljus riskera att få en bild där ditt motiv blir oskarpt eftersom slutartiden är för lång.
Så här gör du med det manuella programmet
När du ställer in programratten på det manuella programmet får du alla möjligheter som du inte hade när du använde Auto-läget.
Här kan du till exempel välja en kort slutartid som gör det möjligt att frysa motivet till perfektion, men du kan också välja en lång slutartid om du vill ha rörelseoskärpa i bilden.
Använd en kort slutartid på omkring 1/2 000 sekund om du till exempel vill frysa en cyklist, men var beredd på att välja en ännu kortare slutartid.
Rätt slutartid hittar du bara om du provar dig fram, eftersom den beror på motivets hastighet.
Däremot ska du använda en slutartid på omkring 1/200 sekund om du vill ha en cyklist med rörelseoskärpa.
> Läs även: Så fotograferar du solnedgången