Läs också

Kvinna med Tiktok i mobilen.

Vad är Tiktok?

Bild av vardagsrum
© Shutterstock

Så blir du din egen bostadsfotograf

Rätt bilder berättar den bästa historian om din bostad, så att den ger ett gott intryck för potentiella köpare. Du är den som har bäst koll på din egen bostad, så om du går i säljtankar och har viss fotoerfarenhet, kan du spara in på utgiften till en professionell bostadsfotograf.

Om du går i säljtankar, kan du bli din egen bostadsfotograf och samtidigt spara en slant. Det enda som krävs är att du hugger tag i kameran. 

Här får du fyra tips som hjälper dig att skapa de bästa förutsättningarna inför din bostadsförsäljning och som hjälper dig att fotografera din bostad.

1. HDR-funktionen ger det perfekta ljuset
2. Vidvinkel gör rummen större
3. Ett litet vattenpass räddar kompositionen
4. Skapa ett enhetligt uttryck i bildbehandlingen 

1. HDR-funktionen ger det perfekta ljuset

En professionell bostadsfotograf lyckas alltid att få alla rum att se ljusa, luftiga och inbjudande ut.

Som din egen bostadsfotograf kan du åstadkomma samma resultat genom att använda kamerans gafflingsfunktion för att skapa en HDR-bild.

Här tar kameran helt automatiskt ett antal bilder vid olika exponeringar av samma motiv, varpå de läggs samman till en enda bild med optimalt ljus som påminner om vad bostadsfotograferna gör.

Du hittar funktionen i kamerans meny, och den heter vanligen Auto-bracketing, Exposure Bracketing eller bara AEB.

När du har valt funktionen ska du ange hur många bilder kameran ska ta och hurmånga exponeringssteg som ska vara mellan varje bild.

Många nyare kameror kan själv lägga samman de olika bilderna till en HDR-bild, men om din kamera inte har den här funktionen, kan du t.ex. använda Photoshop i stället.

Som din egen bostadsfotograf är det viktigt att du provar dig fram, för det finns inget facit som berättar hur många bilder som krävs för att åstadkomma det perfekta ljuset.

> Läs också: 5 klassiska fel som du ska undvika i dina HDR-bilder

Ljust och luftigt kök

Om du vill vara din egen bostadsfotograf, bör du ställa in kameran på serietagning när du använder gafflingsfunktionen. Då behöver du bara hålla ner utlösarknappen för att ta de olika bilderna direkt efter varandra.

© Shutterstock

2. Vidvinkel gör rummen större

Något annat som professionelle bostadsfotografer gör bra, är att göra så att rummen ser större ut på bilderna än vad de är i verkligheten.

Som din egen bostadsfotograf kan du också göra rummen i din bostad större, genom att t.ex. använda ett 24 mm vidvinkelobjektiv.

Ett vidvinkelobjektiv ger en bredare bildvinkel jämfört med tele- eller normalzoomobjektiver, och då blir det mycket lättare att få med så mycket som möjligt av omgivningen.

Om du själv funderar på att ta bilderna inför en försäljning av bostaden, kan du utan problem köpa ett vidvinkelobjektiv som är billigare än arvodet som en professionell bostadsfotograf begär för att fotografera ditt hem.

I Prylguiden kan du läsa Bonnier Digital FOTOs alla recensioner av vidvinkelobjektiv, kameror och annan fotoutrustning.

Ljust och luftigt vardagsrum

Når du vil være din egen boligfotograf skal du have et vidvinkelobjektiv. Du kan vælge, om det fx skal være et fiskeøje, fast brændvidde eller måske en zoom. Vi anbefaler en vidvinkel med zoom, når du skal fotografere din bolig, da du har nemmere ved lave præcis det udsnit, du ønsker med netop sådan et vidvinkelobjektiv.

© Shutterstock

3. Ett litet vattenpass räddar kompositionen 

En tredje sak som professionella bostadsfotografer gör till perfektion, handlar om komposition och hur man visar upp de naturliga linjerna och vinklarna i bilderna.

Bostadsfotograferna har nämligen full koll på att fönstren, väggarna och bilderna på väggarna blir helt raka.

Som din egen bostadsfotograf behöver du också se till så att alla linjer i bilden faktiskt också blir helt raka, och med att det ger ett prydligt och lugnt intryck i bilden.

För att lyckas med detta kan du sätta kameran på stativ och använda det lilla vattenpasset för att kontrollera att kameran står helt rakt.

Om ditt stativ inte har något inbyggt vattenpass, kan du också köpa ett litet enkelt vattenpass som passar i blixtskon. Det är en snabb och billig uppgradering som gör att du slipper sneda horisontlinjer i dina bilder.

> Läs också: Allt som fotografen behöver veta om komposition

Vardagsrum med blått tema

Om du kan göra så att samma färg går igen på flera ställen i bilden, skapar du en röd tråd som ger rummen ett mer inbjudande intryck.

© Shutterstock

4. Skapa ett enhetligt uttryck i bildbehandlingen

Det sista och fjärde tipset handlar om att bildbehandla bilderna så att de får ett enhetligt uttryck.

När en professionell bostadsfotograf tar en serie bilder av ett hem, får nämligen alla bilderna ett uttryck med likartade färger och ljushet.

I Lightroom är det lätt att få överblick över din bildserie, och med hjälp av skjutreglagen i panelen Grundläggande, kan du snabbt ge bilderna ett och samma uttryck med samma värden för färger och ljushet.

Om någon av de övriga parametrarna också behöver korrigeras, är det också lätt att t.ex. räta upp sneda bilder med hjälp av funktionen Beskär övertäckning som du får fram genom att trycka på R på tangentbordet.

> Läs också: Bli ett ess på bildbehandling med ny onlinekurs

Kvinna är sin egen bostadsfotograf

När du är din egen bostadsfotograf, glöm inte att kontrollera så att den färdiga bildserien har ett enhetligt uttryck.

© Shutterstock

Bonus: Är du redo att bli din egen bostadsfotograf?

Det är alltid bra att samla på sig lite inspiration innan du provar på att vara din egen bostadsfotograf.

Lyckligtvis finns det massor av inspiration att hämta på diverse webbplatser som handlar om bostäder.

Ett exempel är hos vår systertidning Vi i villa här.

Du kan också alltid få inspiration genom att titta på hur professionella bostadsfotografer gör på mäklarfirmornas webbplatser. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av