Foto av ung gravid kvinna framför fönster

Det är rätt mycket du behöver tänka på när du ska fotografera en gravid kvinna. Här får du våra bästa tips om hur du tar fina gravidfoton. 

© Shutterstock

Så tar du fina porträttbilder av gravida

Gravidfotografering är en helt annan genre än vanliga porträtt, och det finns ett och annat som du behöver tänka på för att åstadkomma bra bilder som modellen kommer att uppskatta. Läs mer nedan.

14 december 2020 av Sarah Marie Winter

För många kvinnor är graviditeten en speciell tid, och många vill gärna föreviga den med en vacker bild som framhäver den växande magen så fint som möjligt.

Att fotografera en gravid kropp skiljer sig emellertid från vanliga porträttbilder, så om du vill vara säker på att få gravidfoton som den blivande mamman kommer att gilla, är det viktigt att du förbereder dig.

> Läs också: De bästa kamerainställningarna för porträttfoton

Tidpunkten är viktig för gravidfoton

När du ska fotografera gravida, är tidpunkten avgörande för resultatet, och den bästa tidpunkten är mellan vecka 25 och 35. Här är magen så pass stor att den syns tydligt, men inte så stor att kvinnan känner sig otymplig.

Undvik att fotografera under den sista månaden – då flyttar magen sig vanligen nedåt, och vissa kvinnor samlar på sig vatten i kroppen.

> Läs också: Så avlägsnar du orenheter ur dina porträttfoton

Åtsittande kläder kan förstöra dina gravidfoton

Även modellens kläder är avgörande. De kan nämligen ge märken i huden, som är väldigt svåra att avlägsna på ett snyggt sätt i bildbehandlingen.

Be därför modellen att inte ha på sig åtsittande kläder timmarna före fotograferingen – inte heller underkläder eller strumpor. Detta är särskilt viktigt om ni ska ta bilder där modellen är mer eller mindre avklädd.

Om modellen ska vara påklädd under fotograferingen ska hon ha på sig kläder som hon känner sig bekväm i. Här får kläderna gärna smita åt, så att det blir lättare att fånga den stora magen. Undvik rutor och lodräta ränder; det gan ge flimmer i bilden.

Om ni ska fotografera ute i naturen kan vida, svepande klänningar ge fina bilder. Kom ihåg att ha med en assistent som kan vifta med kjolen medan du tar bilden.

> Läs också: Så tar du den perfekta profilbilden

Foto av ung gravid kvinna mot mörk bakgrund

Vid fotografering av gravida är det viktigt att magen är i fokus. Du kan bl.a. åstadkomma det genom att använda en enda ljuskälla och placera den gravida i profil. 

© Shutterstock

Gravidfoton ska framhäva magen

Magen är det viktigaste elementet i gravidfoton, och det kan vara bra att tänka i kontraste nr den ska framhävas, t.ex. genom att låta den gravida stå mot en ljus bakgrund i en svart blus. 

När det gäller poseringen, är det i regel bra om modellen böjer det ena benet, för att åstadkomma en snygg kurva i kroppen. 

De flesta gravidmagar blir bäst och tydligast från sidan eller lite snett framifrån. Be modellen att vända sig lite från sida till sida, så att du kan se var magen blir finast. 

Ofta kan du locka fram ett fint leende genom att be modellen titta ned på magen och t.ex. tänka på hur mysigt det kommer att bli att hålla barnet för första gången.

> Läs också: Så tar du fina inomhusbilder i svagt ljus

Använd gärna händer i dina bilder av gravida

Händer som ömt smeker magen fungerar bra i bilder av gravida, så be modellen att lägga handen närmast kameran under magen och den andra över. Var noga med att man kan sa båda händerna och armarna, så att hon inte ser amputerad ut.

En del gravida vill gärna ha med sin partner i bilden, och här fungerar det också bra att placera denna bakom henne med händerna på magen.

Tänk på att om modellen är väldigt avklädd, behöver partnern också åtminstone ha bar överkropp, annars ser det underligt ut – då är det bättre att båda är helt klädda.

Om det ska vara med syskon i bilden, bör du välja den enklaste möjliga lösningen när det gäller ljussättning, plats och posering. Det är svårt nog att övertyga t.ex. en tvååring till att pussa mammans mage, så du har inte tid att fumla med blixten eller annat samtidigt.

> Läs också: Det bästa programmet för dina råfiler

Foto av ung gravid kvinna i vid klänning på äng

Det går att ta gravidfoton såväl hemma i vardagsrummet som ute i naturen. Om ni är utomhus, är det bäst att fotografera omkring soluppgång eller solnedgång, när ljuset är mjukt och gyllene.

© Shutterstock

Foton av gravida kan tas i hemmet

Dagsljus, t.ex. från ett fönster, ger fina och naturliga gravidfoton, och motljus kan ge fina silhuetter av en klotrund mage.

Ett väldigt populärt sätt att fotografera gravida är genom att använda en så kallad low key-ljussättning, som ger en väldigt mörk bild med tunga skuggor.

Det kan du åstadkomma hemma i vardagsrummet i relativt dämpat ljus med t.ex. en vanlig lampa som enda ljuskälla. Placera modellen och ljuskällan en bra bit från bakgrunden, så att ljuskällan inte når den.

Du kan även använda blixt, men det är lite mer avancerat, och med en konstant ljuskälla kan du hela tiden se hur ljuset faller på magen.

Be gärna din modell att lägga lite tid på att titta på bilder på t.ex. Pinterest inför fotograferingen, så att ni har lite att gå på när det gäller stil och uttryck.

Och kom ihåg att många gravida snabbt blir trötta och behöver många pauser – och vatten.

> Läs också: Kom igång med svartvitt

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av