Kvinna fotograferar i stan med en mobil

Våra mobiler har med tiden blivit så bra att de fungerar som ett utmärkt alternativ till våra systemkameror – det gäller särskilt när du vandrar runt i staden och behöver vara snabb på avtryckaren. 

© Shutterstock

Plåta i stan med mobilen

Att fånga stadens puls i en enda bild kan ge fantastiska resultat, men du måste ha is i magen för att fotografera främmande personer på gatan. Då är mobilen ett utmärkt val, eftersom du snabbt och enkelt kan föreviga det som händer.

23 september 2021 av Christian Trant

Istället för att vandra runt på stan med kameran över axeln kan du använda mobilen – och den har vissa fördelar.

Här får du tre bra tips på hur du kan ta bättre gatufoton med din mobil.

1. Ladda ner Lightroom-appen till din mobil

Vissa mobiler låter dig välja slutartid och ger dig tillgång till fotoinställningar som  exponeringskompensation och kontraststyrning. 

Om din mobil saknar dessa möjligheter i den inbyggda kameraappen kan du med fördel ladda ned Lightroom till mobilen.

Med Lightroom-appen kan du reglera vitbalansen, slutartiden och ISO-värdet – och då blir det mycket enklare att fotografera i stadsmiljö.

Läs även: 8 tips för bättre gatubilder

Kvinna och man passerar varandra i staden

Använd slutartider på som längst 1/125 sekund för att få skärpa på folk i rörelse. Bländare F8.0 säkerställer skärpa på både bakgrund och människor.

© Shutterstock

2. Använd mobilens vidvinkelkamera på stadens marknader

På torg och marknader vimlar det av människor som samtalar, handlar och byter varor. 

Det innebär att du kan gå omkring tämligen obemärkt med mobilen och leta efter motiv, eftersom alla – kunder som säljare – är så upptagna av vad de håller på med. 

Dessutom innebär det att du har riktigt goda förutsättningar att ta livfulla bilder med mycket färg och små detaljer, oavsett om det är blommor eller färsk fisk som säljs på marknaden. 

Om kameran har ett vidvinkelobjektiv så bör du använda det. Vidvinkeln gör att du får med så mycket som möjligt av den hektiska miljön.

> Läs även: 4 sätt att ta annorlunda bilder av staden

Kvinna lagar mat på marknad

Liknande miljöer hittar du även på loppmarknader eller fiskauktioner nere i hamnen. 

© Shutterstock

3. Konvertera dina porträtt till svartvitt

Många gatufoton, särskilt porträtt, blir väldigt bra i svartvitt, där kontrasterna ökar och bilden ger ett lugnare intryck.

Du kan välja svartvitt i din kamera-app innan du tar bilderna, men du kan också göra det i efterhand när du redigerar dem. 

Det finns även en rad andra filter som till exempel förstärker färgerna på husens fasader eller filter som gör ljuset varmt om vädret är grått och trist.

> Läs även: Bli expert på gatubilder

Folk går fram och tillbaka i staden.

Den här bilden är tagen med längre slutartid, vilket gör att man känner stadens puls och ljudet av passerande människor bättre.

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av