Vårmotiv som du ska fotografera just nu

Medan du väntar på att färgerna kommer tillbaka till naturen på allvar med all sin blomsterprakt har vi hittat inspiration till fina motiv med vårkänsla, som du kan ge dig ut och fotografera redan nu i helgen.

11 april 2016

Fotografera det spirande livet

Våren är en fantastisk tidpunkt att ge sig ut och fotografera naturen, när blommorna slår ut och insekterna vaknar.

Du behöver ha utrustningen redo för landskapsbilder nu, för rapsen börjar nämligen blomma under april, och blommornas klargula färg kontrasterar mycket vackert mot en blå himmel. Detsamma gäller för de vackert rosa körsbärsblommorna.

Kom ihåg att använda polfilter för att få extra kräm i färgerna. Bokträden är också på god väg att slå ut i dagarna, så packa även ner makroutrustningen i fotoväskan. Kom riktigt nära vårmotiven med våra tre tips för makrofotografering

Fånga de hemvändande fåglarna

Våren är en bra tid för fågelbilder; många flyttfåglar återvänder till häckningsplatsen, och innan löven har slagit ut är det enklare att se dem.

Fågelbilder kräver långa brännvidder så att man kan komma nära, och korta slutartider när fåglarna är i flykt. Man kan även välja en något längre slutartid så att vingarna blir oskarpa i exponeringen och man får en känsla av vingslaget. Här kan du läsa om hur du fotograferar fåglar i flykt

Fotografera regndropparna

Många gånger fungerar bilder av regndroppar också väldigt bra i svartvitt. Vi har sammanställt 14 regnbilder som kanske kan få dig att ge dig ut med kameran nästa gång regnet strilar ner. 

Det kan absolut regna under våren också, och regndroppar är ett snyggt grafiskt motiv. Om motivet har många kontraster kan det vara bra att använda ett manuellt program och möjligtvis kombinera det med spotmätning av ljuset för att åstadkomma en perfekt exponering med detaljer i både ljusa och mörka områden.


Livliga porträtt utomhus

Under våren är det äntligen dags att börja ta porträttbilder utomhus. Här väntar andra utmaningar än inomhus, i och med att du måste kämpa mot väder och vind för att säkra det perfekta porträttet.

I det här fallet lyckades fotografen någorlunda att tämja håret och vinden, men den bästa bilden blev ändå den där håret delvist blåste in över ansiktet. Det gjorde bilden livligare och mindre iscensatt.

Så tar du fina porträtt i mulet väder

Fånga den blå timmen

Strax före soluppgång och efter solnedgång blir ljuset på himlen mycket speciellt. Fenomenet kallas för den blå timmen, och det är en tidpunkt när den välförberedda fotografen kan ta bilder med en fantastisk stämning.

Det är en optimal tidpunkt för att få detaljer i både högdagrar och skuggor, tack vare att både himlens och markens ljusintensitet då är ungefär lika stark. Här kan du läsa mer om hur du får de bästa bilderna under den blå timmen

Kom ihåg att den bästa kameran är den som man har med sig. Så om du ser ett fint motiv och du inte har med dig din förstakamera fungerar det såklart också utmärkt att fånga våren med mobilen eller kompaktkameran.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av