Så använder du en viltkamera

Du kan använda en viltkamera eller kamerafälla för att fotografera allt från näbbmöss till älgar – och det kan ge mycket mer naturliga bilder än om du själv måste smyga dig inpå djuret.

© Shutterstock

Så använder du en viltkamera

En viltkamera är ett väldigt användbart redskap om du vill ta närbilder på vilda djur. Här hittar du allt som du behöver veta om att använda kamerafällor.

19 juni 2019 av Sarah Marie Winter

Om du någonsin har fotograferat vilda djur i naturen vet du förmodligen att det kräver en enorm portion tålamod och försiktighet. 

Särskilt om det rör sig om ett sällsynt djur, ett skyggt djur eller ett nattaktivt djur. 

En viltkamera är ett redskap som möjliggör en massa nya intressanta motiv. 

Den gör nämligen så att du kan komma närmare djuren än vad som annars är möjligt, samt att du kan få bilder av djurens naturliga och ostörda beteenden.

> Läs också: 7 saker som naturfotografen behöver ha i väskan

Vad är en viltkamera?

En viltkamera är, precis vad namnet antyder, en kamera som används för att hålla koll på vilda djur.

Därmed är den anpassad för att kunna stå ute i naturen i dagar, veckor och till och med månader i taget. Det innebär i sin tur att du själv inte behöver ligga och trycka i ett gömsle i väntan på djuren. 

Kamerorna är robusta nog för att klara regn och minusgrader, och de är så pass diskreta att djuren inte lägger märke till dem. 

Vissa kameror kan ställas i så att de löser ut när ett djur passerar, medan andra kan ställas in för att ta bilder in intervall över t.ex. en vecka. 

Läs också: Användbara tips: Kom riktigt nära djuren

Så använder du en viltkamera

Med en viltkamera slipper du vänta i timtal på t.ex. räven som inte gillar att visa sig när den känner på sig att det finns människor i närheten. 

© Shutterstock

Hur kommer du igång med att använda viltkameror?

Till att börja med behöver du en kamera som lämpar sig för ändamålet. Det går att köpa kameror för viltfotografering på många håll, från cirka 750 kronor och uppåt, bl.a. den här Denver WCT-8010 som är vattentät, har rörelsesensorer och kan lämnas i upp till tre månader i taget. 

Om du vill fotografera nattaktiva djur är det dessutom viktigt att kameran kan ta användbara bilder i totalt mörker. Det klarar den här kameran med hjälp av LED-ljusdioder och ett infrarött filter.

När du har införskaffat din kamera ska du sätta upp den på en plats där du vet att djuren passerar. Leta efter spår och spillning och försök hitta trånga passager på stigen, där djuren måste passera. Du får fler bra närbilder om du kan förutse var djuret kommer att befinna sig. 

Även om det är frestande att kolla sin viltkamera redan efter ett dygn, bör du försöka lämna kvar den under en så lång tid som möjligt. 

Ju längre tid som kameran får stå orörd, desto större blir chansen att du får drömbilden. 

Läs också: Världens bästa platser för djurfotografering

Så använder du en viltkamera

Det är vanligt att använda viltkameror för att studera djur som man inte bör komma nära eftersom de kan vara farliga, men du kan också använda den för att fotografera försiktiga djur som hortar.

© Shutterstock

Håll koll på regelverket

Det finns ett antal regler du behöver ha koll på innan du sätter upp din viltkamera. Bland annat behöver du markägarens tillstånd för att sätta upp din kamera, och så ska du placera den så att du minimerar risken för att filma eller fotografera förbipasserande människor. 

Läs mer på Naturvårdsverkets hemsida.

Möt den allra främsta djurfotografen i Bonnier Digital FOTO nummer 10

Viltkameror har använts av forskare i flera decennier för att studera vilda djurs beteenden utan att störa dem, men många fotografer använder också viltkameror för att ta unika bilder av djuren.

En av dem är den legendariska National Geographic-fotografen Michael "Nick" Nichols, vars bilder av lejon, tigrar och elefanter är berömda över hela världen. Förra året drabbades Nick av en allvarlig sjukdom, men lyckligtvis är han åter på benen och vi har fått den första intervjun med honom sedan han insjuknade.

I intervjun kan du bland annat läsa om när han fick springa ifrån en rasande elefant, när han störtade med ett flygplan mitt i ett område med tjuvskyttar och när han tog en av sina mest ikoniska bilder av en frustrerad schimpans. 

Du som prenumererar kan läsa intervjun i appen Wype

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av