Ormvråk med byte fotograferad från gömsle

Ormvråken hör till våra vanligaste rovfåglar i Sverige, men det är otroligt svårt att komma nära den – om du inte har ett gömsle som naturfotografen Casper Krohn. Honom kan du läsa mer om i Bonnier Digital FOTO nummer 1/2021. 

© Casper Krohn

Möt fågelfotografen som byggde ett eget gömsle

De flesta rovfåglar i Sverige är så skygga att du kan glömma allt om att ta närbilder av dem – såvida du inte gömmer dig för dem. Vi har pratat med fotografen Casper Krohn om att bygga sitt eget fotogömsle på tomten och se naturens skådespel från första parkett.

29 december 2020 av Sarah Marie Winter

Den danska fotografen Casper Krohn är bara 21 år, men han har redan tagit bilder av ormvråkar, röda glador och havsörnar som de flesta fotoentusiaster bara kan drömma om. 

Hemligheten står på Caspers tomt. Här har han nämligen byggt ett permanent fotogömsle som ger honom möjlighet att komma på lagom fotoavstånd från de skygga rovfåglarna.

Vi har pratat med Casper om hur han byggde gömslet, vad det kostade – och hur det kändes den allra första gången han fick en ormvråk i sökaren.

”Jag hade sett en massa rovfågelbilder från Norge och Sverige på Instagram, så jag ville försöka ta bilder av rovfåglarna som vi har häromkring”, förklarar Casper.

> Läs också: 10 fåglar att fotografera

Ormvråk på trädrot fotograferad från gömsle

Om du ska bygga ett gömsle, är det viktigt att du är noga med placeringen i förhållande till hur ljuset faller och till bakgrunden. Läs mer om detta i Bonnier Digital FOTO nummer 1/2021.

© Casper Krohn

Första gömslet förstördes i en storm

”Jag skrev till några vänner därborta och frågade vad jag skulle tänka på om jag ville bygga mitt eget gömsle, och en av dem hjälpte mig att komma igång. Det första gömslet byggde jag för fem år sedan, men det förstördes i en storm, så får två år sedan byggde jag ett nytt gömsle som jag valde att gräva ner för att det skulle stå stabilare”, säger han.

Casper arbetade med sitt gömsle på eftermiddagar och helger, och det tog cirka 14 dagar och kostade mellan 14 och 15 000 kronor att bygga.

När han satt i gömslet tog det inte mer än ett par timmar innan den första ormvråken visade sig framför kameran.

”Det var en väldigt speciell upplevelse att sitta några få meter från den medan den satt och åt! Det är ju otroligt svårt att komma nära rovfåglar, särskilt här i Danmark. Ormvråken ser man i stort bara på långt håll när den flyger över en åker eller högt uppe i luften”, säger Casper.

> Läs också: Så fotograferar du fåglar i flykt

Lär dig att bygga ett eget gömsle i Bonnier Digital FOTO

I Bonnier Digital FOTO nummer 1/2021 tittar vi närmare på fotogömslen. Och ingen fara på taket – vi utgår inte ifrån att alla har en stor tomt, utan vi går också igenom hur du kan göra om du har en liten trädgård eller ingen trädgård alls.

Vi tipsar bl.a. om offentligt tillgängliga fotogömslen på olika håll ute i landet, budgetvänliga supertelen och mobila gömslen. Och så visar vi naturligtvis hur du kan bygga ett eget gömsle. 

Du får också inspiration till vilka fågelarter som du kan fotografera, och så berättar vi om vilka material som du kan använda till bygget.

> Läs också: Våra bästa tips – kom riktigt nära djuren

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av