Det är inte mycket som pekar på att årets sommarsemester kommer att gå till Kenya eller Tanzania på fotosafari. Men det betyder absolut inte att det är uteslutet med fina djurbilder.
I stället kan du nämligen använda semestern till att utforska djurlivet där du själv bor, och ett av alla vilda djur som man kan hitta här hemma är räven.
Med sin roströda päls, sina spetsiga öron och sin långa, yviga svans, är den ett karakteristiskt och fotogeniskt djur som kan ge imponerande bilder.
Här får du en handfull tips som kan vara bra när du ska hitta och fotografera räven.
> Läs också: Så kommer du nära djuren med din kamera
1. Leta efter grytet snarare än djuret
Själva räven är näst intill omöjlig att leta fram, så kolla i stället efter rävens gryt som visar sig genom hål i marken. Om du känner en skarp doft och jorden kring hålen nyligen är störd, är grytet förmodligen bebott.
2. Börja en timme före soluppgång
Räven är framför allt nattaktiv, men då är det för mörkt för att fotografera, så det är bäst att komma igång cirka en timme innan solen går upp.
Då har du gott om tid på dig att komma på plats innan det börjar ljusna, och sedan blir det bara ljusare, så med lite tur kan du ta fina bilder av räven utanför grytet.
> Läs också: 10 fina fåglar att fotografera

Ju längre ner du kan komma, desto intressantare blir bilderna av räven.
© Shutterstock3. Fotografera i ögonhöjd med räven
Se till så att kameran är i ögonhöjd med räven – det ger ett intensivare porträtt. Om du inte kan sätta eller lägga dig ned utan att skrämma djuret, kan du testa att sänka kameran och, om det går, vinkla upp lcd-skärmen.
4. Använd kontinuerlig fokus
Under våren och sommaren leker rävvalparna kring grytet, och det kan du fotografera om du har tur. Välj kontinuerlig autofokus för att få skarpa bilder av de livliga valparna.
Funktionen återfinns oftast via AF-knappen och kan heta AI Servo, AF-C eller något liknande. Välj låg eller fastlåst spårningskänslighet, så att fokusen inte släpper taget om valpen, även om den springer in bakom en buske.
5. Använd bildstabilisering
Det kan vara svårt att hålla ett teleobjektiv helt stilla, så om kameran eller objektivet har bildstabilisering, bör du absolut använda det.
På vissa objektiv kan du välja olika lägen beroende på om motivet står still eller rör sig. Hos Canon ska du välja Mode 3, medan du på Nikon väljer Sport.
> Läs också: 6 appar som fotografen behöver på mobilen

Det går att hitta rävar i parker, kyrkogårdar, koloniområden och igenvuxna villaträdgårdar, så det finns goda möjligheter att fotografera dem.
© ShutterstockFå fler tips för fotografering av djur omkring dig i det senaste numret av Bonnier Digital FOTO
I Bonnier Digital FOTO nummer 12/2020 handlar det om att fotografera djuren som lever i ditt närområde.
De är kanske inte lika exotiska som djuren söder om ekvatorn, men de finns i närheten. Det betyder att du har bättre tid och möjlighet att hitta dem och lära dig om deras beteenden, och det kan ge fantastiska bilder.
Du får naturligtvis både tips på när på året som det är bäst att fotografera djuren, hur du kommer nära dem och vilka inställningar som du bör välja för att lyckas med bilderna.
Om du ännu inte prenumererar kan du just nu få två nummer av tidningen samt en mångsidig fotoryggsäck för bara 69 kronor + porto! Ryggsäcken har praktiska justerbara skiljeväggar, så att du kan anpassa interiören så att den helt passar för din utrustning.