Räv fotograferad i mjukt motljus


© Shutterstock

Listig och elegant: Så tar du lyckade bilder av räven

Man ser dem bara rätt sällan, och i flyktiga ögonblick. Men rävarna finns därute, och de blir allt lättare att hitta eftersom de flyttar allt närmare inpå oss människor. Här tipsar vi om hur du kan få det gyllenröda rovdjuret i sökaren.

3 augusti 2020 av Sarah Marie Winter


Här får du en handfull tips som kan vara bra när du ska hitta och fotografera räven.

> Läs också: Så kommer du nära djuren med din kamera

1. Leta efter grytet snarare än djuret

Själva räven är näst intill omöjlig att leta fram, så kolla i stället efter rävens gryt som visar sig genom hål i marken. Om du känner en skarp doft och jorden kring hålen nyligen är störd, är grytet förmodligen bebott.

2. Börja en timme före soluppgång

Räven är framför allt nattaktiv, men då är det för mörkt för att fotografera, så det är bäst att komma igång cirka en timme innan solen går upp.

Då har du gott om tid på dig att komma på plats innan det börjar ljusna, och sedan blir det bara ljusare, så med lite tur kan du ta fina bilder av räven utanför grytet.

> Läs också: 10 fina fåglar att fotografera

Tips vid fotografering av rävar

Ju längre ner du kan komma, desto intressantare blir bilderna av räven. 

© Shutterstock

3. Fotografera i ögonhöjd med räven

Se till så att kameran är i ögonhöjd med räven – det ger ett intensivare porträtt. Om du inte kan sätta eller lägga dig ned utan att skrämma djuret, kan du testa att sänka kameran och, om det går, vinkla upp lcd-skärmen.

4. Använd kontinuerlig fokus

Under våren och sommaren leker rävvalparna kring grytet, och det kan du fotografera om du har tur. Välj kontinuerlig autofokus för att få skarpa bilder av de livliga valparna. 

Funktionen återfinns oftast via AF-knappen och kan heta AI Servo, AF-C eller något liknande. Välj låg eller fastlåst spårningskänslighet, så att fokusen inte släpper taget om valpen, även om den springer in bakom en buske.

5. Använd bildstabilisering

Det kan vara svårt att hålla ett teleobjektiv helt stilla, så om kameran eller objektivet har bildstabilisering, bör du absolut använda det.

På vissa objektiv kan du välja olika lägen beroende på om motivet står still eller rör sig. Hos Canon ska du välja Mode 3, medan du på Nikon väljer Sport.

> Läs också: 6 appar som fotografen behöver på mobilen

Tips vid fotografering av rävar

Det går att hitta rävar i parker, kyrkogårdar, koloniområden och igenvuxna villaträdgårdar, så det finns goda möjligheter att fotografera dem.

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av