Det är inte alla som har lätt tillgång till natur, så för stadsbor och otåliga själar är en tur till den närmaste djurparken ett bra sätt att få erfarenhet av att fotografera vilda djur.
Fördelen med djurparker är att förhållandena är ordnade, du kommer garanterat att se djur och du har många olika motiv samlade på en och samma plats.
Nackdelen är att du omfattas av samma begränsningar som djuren: inhägnader, galler, glas, konstgjorda omgivningar och massor av människor som kan komma i vägen för dina bilder.
Nedan tipsar vi om hur du kan överbrygga hindren och ta lyckade bilder som inte skriker av djur i bur.
> Läs också: Kom nära djuren med de här vassa tipsen
Välj rätt tidpunkt för besöket
Tidpunkten för ditt besök är viktigare än vad du kanske tänker på. Djuren är aktiva på olika tidpunkter på dygnet, så läs på lite extra om djuret som du vill fotografera innan du planerar ditt besök.
Oftast är tidiga morgnar och sena kvällar bäst, i och med att många djur sover när solen står som högst, men fråga eventuellt en djurskötare när djuret som du är intresserad av är som aktivast.
Ta också reda på när de olika djuren utfodras – det kan ge fantastiska bilder.

Det är tråkigt att lägga halva dagen på att vänta på att tigern ska vakna. Undersök på förhand när djuret som du vill fotografera är som aktivast.
© Shutterstock
Välj en låg vinkel med en ren bakgrund
Försök hitta en vinkel där du inte får med störande element som övriga besökare, kärl för utfodring, leksaker eller liknande.
Om djuret befinner sig bakom en inhägnad, går du så nära den som det går, medan djuret är längre bort. Använd en brännvidd på minst 100 mm och en så stor bländare som möjligt, så kan du göra både inhägnaden och omgivningarna så oskarpa att man inte kan urskilja dem.
Försök att komma i ögonhöjd med djuret; bilder tagna ovanifrån blir sällan lyckade.
Skärma av reflektioner med handen
Om djuret är bakom glas, går du så nära som du kan med objektivet. Använd objektivets motljusskydd för att eliminera reflektioner från glaset. Ett polfilter kan också vara till god hjälp.
Om du vare sig har ett motljusskydd eller ett polfilter, kan du använda handen för att skärma av ljuset som orsakar reflektionerna.
Tänk också på att kontrollera så att glaset inte har repor eller spår från fingeravtryck som kan komma med i bilden.
> Läs också: 10 fina fåglar att fotografera

I likhet med andra djur, blir bilderna mycket bättre om du kommer i ögonhöjd med både antiloper och lejon.
© ShutterstockFrys fast rörelserna vid utfodringen
Välj autofokus med en enda punkt, och lägg fokus på djurets närmaste öga. Om autofokusen i stället fokuserar på stängsel eller glas, går du över till manuell fokus.
Om du kommer vid en tidpunkt när djuren är aktiva, kan det vara bra att använda det slutartidsprioriterade programmet, S eller Tv, för att vara säker på att slutartiden blir tillräckligt kort för att frysa fast rörelserna.
Välj också serietagning, så att du får flera olika bilder att välja mellan.
Stor guide till rovdjur i Bonnier Digital FOTO
Om du har fått smak för fotogeniska köttätare, ska du få tag på Bonnier Digital FOTO nummer 6/2021. Här fokuserar vi nämligen på rovdjur – såväl bakom galler som ute i den nordiska naturen på Afrikas savanner.
Du lär dig vilka kamerainställningar som passar bäst, lämpliga tidpunkter på dagen, smarta tillbehör som underlättar fotograferingen, med mera.
> Läs också: Det bästa programmet för dina råfiler