Närbild av grizzlybjörn med is i pälsen

Med ett teleobjektiv på 400 mm och en 1,4x telekonverter lyckades Marko Dimitrijevic ta den här detaljrika närbilden. 

© Marko Dimitrijevic

Fotograf reste till Kanadas ödemark för att fotografera grizzlybjörnar

Marko Dimitrijevics absoluta favoritmotiv är stora och rätt farliga djur – som hajar, rockor och grizzlybjörnar. Förra året reste han till Yukon-territoriet i Kanadas utkant, och nedan kan du se de imponerande bilderna som han tog under resans gång.

1 mars 2021 av Sarah Marie Winter

Den jugoslavisk-schweiziska affärsmannen och fotoentusiasten Marko Dimitrijevic erkänner det gärna – han gillar stora djur. Och det gör inte något om de också är farliga. 

Under de senaste tre årtiondena har han bland annat dykt med knölvalar i Stilla havet, snorklat med blåvalar i Mexiko och delat solnedgångar med isbjörnar i Arktis. 

Förra året tog en god idé honom till den kanadensiska ödemarken, där han tillbringade en vecka i ett litet skjul några få meter från de stora grizzlybjörnarna som lever i Kanadas gigantiska skogar.

> Läs också: Kom riktigt nära djuren med de här vassa tipsen

> LÄS OCKSÅ: Förråd med smarta detaljer

Svartvit bild av grizzlybjörn i flod

Det krävdes en slutartid på 1/2000 sekund för att frysa fast dropparna i luften och ta den här dramatiska bilden. 

© Marko Dimitrijevic

"Jag hade läst om ett område i norra Yukon där floderna inte fryser på vintern på grund av varma underströmmar", förklarar Marko. 

Det betyder att det finns lax i floderna ända fram till november, och därför går grizzlybjörnarna inte i ide.

När björnarna jagar fisk i vattnet, blir de våta om huvudet, och när pälsen möter den iskalla luften bildas det ögonblickligen istappar. Marko insåg att det skulle kunna ge fantastiska bilder.

> Läs också: Därför behöver du känna till de här 5 brännvidderna

Svartvit bild av grizzlybjörn på avstånd

Genom att zooma ut, kunde Marko ta en bild där björnen ser liten ut jämfört med den gigantiska skogen. 

© Marko Dimitrijevic

De här bilderna är tagna med teleobjektiv på 100–400 mm. Marko ville ta både närbilder där man verkligen kunde se istapparna i pälsen och bilder på håll, som visade hur små djuren faktiskt var jämfört med den barska naturen. 

Han skickade sedan in svartvita versioner av bilderna till Sony World Photography Award 2020, där de fick en fin placering. 

Men han har vält att behålla färgerna i bilderna där det sitter blod i björnens päls – som i bilden överst i den här artikeln. 

> Läs också: Kom igång med svartvitt

Svartvit närbild av grizzlybjörn

Marko valde att konvertera bilderna till svartvitt för att förstärka kontrasten mellan pälsen och istapparna. 

© Marko Dimitrijevic

Marko Dimitrijevic har rest runt i världen i 30 år och hade inga planer att sluta, men i juli förra året satte en våldsam fallolycka stopp på alla hans planer på obestämd tid. 

I fallet skadade han sin nacke, och var tvungen att sitta i rullstol i flera månader. Vid det här laget kan han återigen gå på egen hand, men det är fortfarande osäkert om han någonsin kommer att kunna fotografera igen. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av