Miniatyrfotografering är en stil som skiljer sig från mikro-, makro- och tilt-shift-fotografering genom att det inte behövs någon avancerad eller dyr fotoutrustning för att åstadkomma sevärda och ofta förbluffande resultat.
Här tipsar vi om tre saker som ger bättre resultat när du roar dig med att fota miniatyrer.
1. Förbered hur du ska fotografera motivet
Ett bra miniatyrfoto visar välkända element, men med mindre figurer i bilden som överraskar betraktaren.
Ett lyckat miniatyrfoto ger alltså en känsla av förvrängda storleksförhållanden.
Om du placerar dina miniatyrfigurer framför riktiga hus eller träd, bör du tänka på att ställa dem en bra bit från bakgrunden. Annars riskerar du att proportionerna mellan minifiguren i förgrunden och t.ex. huset i bakgrunden ger ett väldigt artificiellt intryck.
> Läs också: Säker backup av bilderna

Du kommer att behöva experimentera med brännvidd, skärpedjup och figurens placering för att lyckas. Ta flera bilder med olika placering av figurens, så att du får ett större urval när du har fotograferat klart.
© Shutterstock2. Bygg en egen fotobox och få en anonym bakgrund
Du kan skapa en egen miniatyrstudio i form av en vit låda av papper som du kan fotografera i.
Om du klistrar fast vitt papper på insidan av en pappkartong, får du en enfärgad bakgrund som ger ett lugnare intryck i och med att bakgrunden inte stjäl uppmärksamhet från motivet.
Om du samtidigt använder en diffusor på den externa blixten, kan du sprida ljuset mer, så att det blir mjukt och behagligt. Annars kan det hårda blixtljuset ge reflektioner i plastfigurer, vilket ger ett mindre realistiskt resultat.
> Läs också: Så väljer du rätt kamerastativ

Skapa en enfärgad bakgrund med en flyttbar fotobox.
© Shutterstock3. Du bestämmer vad som ska vara i fokus
När du fotograferar miniatyrbilder, bör du tänka på vad som ska vara i fokus i din bild. Om du vill ha skärpa i hela bildytan, bör du välja en relativt liten bländare, t.ex. F11.
Om du däremot bara vill ha skärpa på en begränsad del av bilden, väljer du en större bländare, t.ex. F2.8.
> Läs också: Det betyder objektivets bländarvärden

Här är de små figurerna i förgrunden i fokus, medan koppen i bakgrunden är oskarp. Det ger en fin effekt när betraktaren behöver upptäcka vad de små figurerna sitter på.
© Shutterstock