Äng i solnedgång

Midsommaren är en magisk tid på året för fotografer. Här kan du läsa om vad du ska fotogradera när dagen går mot sitt slut och ljuset blir gyllene. 

© Shutterstock

Det ska du fotografera under de ljumma sommarkvällarna

Sommarens ljusa kvällstimmar ger goda chanser för att ta fantastiska bilder. Här hittar du en dos inspiration till vad du kan rikta kameran mot – och tips på hur du lyckas med bilderna.

3 juni 2019 av Sarah Marie Winter

1. Porträtt i motljus

Liten pojke med hund på äng i motljus

Barn och djur är idealiska motiv i det mjuka ljuset från solnedgången.

© Shutterstock

Mitt på dagen är ljuset oftast för hårt för porträtt, men på kvällen kan du ta helt magiska bilder genom att placera ditt motiv framför solen. 

Ljuset från den lågt stående solen lägger sig nämligen som en hinna över bilden, vilket dämpar kontrasterna och ger ett vackert, gyllene sken.

Välj spotmätning, så att du inte riskerar underexponerade bilder. I många fall gör detta att bakgrunden fräter ur, men i den här typen av porträtt ger det en fin effekt. 

> Se videon: Se hur landskapsfotografen Mads Peter Iversen tar perfekta bilder i den gyllene timmen.

2. Midsommarstång

Midsommarstång

På midsommarafton reser man midsommarstänger över hela landet

© Shutterstock

Midsommarafton infaller i år den 21 juni, och den firas traditionsenligt över hela landet. Här finns det gott om möjligheter att ta stämningsfulla bilder när midsommarstången kläs i löv och blommor och den ska resas.

Använd gärna polfilter för att få en riktigt fin blå himmel som bakgrund till stången. Du kan också behöva använda exponeringskompensation för att inte få underexponerade bilder. 

Glöm inte att också ta fina bilder av festdeltagarna i sina blomsterkransar!

> Läs också: 3 tips som ger dig finare bilder av solnedgången

3. Silhuetter på stranden

Silhuett av par på stranden i solnedgång

Få en bättre komposition genom att placera silhuetterna ute i kanten av bilden, så att den färgstarka himlen blir huvudmotivet.

© Shutterstock

Silhuetter är en bra metod för att fånga en vacker solnedgång, och om sommaren är det perfekt att ta med sig familjen till stranden, där man kan se ända till horisonten, och speglingarna i vattnet ger balans åt bilden.

Det är viktigt att silhuetterna inte överlappar varandra, så att deras igenkännbara konturer går förlorade. 

Ett par som håller hand kan t.ex. råka bli en enda svart plump om de står för nära varandra.

> Läs också: 6 tips för att fotografera stämningsfyllda silhuetter

4. Barn i vattenspridare 

Liten pojke som leker och skrattar i vatten

Du kan använda en vidvinkel och få med hela scenen, eller så kan du använda teleobjektiv och zooma in på barnet, så att ansiktsuttrycket och vattendropparna hamnar i fokus. 

© Shutterstock

De varma sommardagarna inbjuder till massor av lek med vatten, och du kan ta roliga bilder genom att fotografera barn som hoppar runt i vattenspridaren, skjuter med sina vattenpistoler eller plaskar i en badbassäng.

Om du vill visa rörelsen i vattnet, som på bilden ovan, bör du välja en något längre slutartid, te.x. 1/200 sekund. 

Om du vill frysa fast vattendropparna, så att de blir till små kristaller i luften, ska du välja en slutartid på högst 1/1000 sekund. 

> Läs också: Så fotograferar du fartfyllda porträtt

5. Pariserhjul i nöjespark

Karusell i nöjespark i mjukt ljus från solnedgången

Det finns inga skäl till att försöka pressa in hela åkattraktionen i bilden – om det rör sig om ett pariserhjul som här känner man igen formen, även om man har en nära beskärning. 

© Shutterstock

För barn är en tur till Liseberg, Gröna Lund eller någon annan nöjespark en av sommarens absoluta höjdpunkter, och det finns gott om anledningar till att ta med sig kameran på utflykten.

De många färgstarka åkattraktionerna kan nämligen ge intressanta, grafiska bilder – särskilt om ni stannar kvar en bit in på kvällen när färgerna på himlen blir mildare och skuggorna mjukas upp. 

Pariserhjulet är en klassisk åkattraktion med en intressant geometrisk form och oftast fina färger. Ställ dig så nära du kan, så att du kan fotografera rakt upp mot en ren, blå bakgrund.

> Läs också: Få de bästa färgerna med rätt färgrymd

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av