Alträd i vatten fotograferade vid lång slutartid

Brukar du ha med dig ett kamerastativ när du är ute och fotograferar? Då ska du kanske utöka samlingen med ett L-fäste. 

© Bonnier Digital FOTO

Den här prylen är mumma för landskapsfotografen

Om du gillar att använda kamerastativ när du fotograferar, kan det absolut löna sig att komplettera det med ett så kallat L-fäste. Här går vi igenom fördelarna med L-fästet.

26 mars 2020 av Sarah Marie Winter

Om du gillar att fotografera landskap, vet du säkert att ett kamerastativ är ett måste för att ta bilder som är knivskarpa hela vägen in i bilden.

Men visste du att du kan göra det ännu enklare för dig att ta bra bilder med hjälp av ett så kallat L-fäste? 

Ett L-fäste, eller L-bracket som det heter på engelska, är ett L-format fäste i metall eller plast, som du skruvar fast under kameran och sedan fäster på kamerastativet. 

> Läs också: Så väljer du rätt kamerastativ

L-fäste från 3 Legged Thing mot vit bakgrund

3 Legged Thing tillverkar L-fästen i hög kvalitet, som passar till alla kameror. 

© 3 Legged Thing

Du behöver inte komponera om

Fördelen med ett L-fäste är att du kan växla mellan att fotografera i liggande och stående format utan att kameran helt ändrar position, vilket är fallet när du fäller ner kulan på ett kulhuvud.

Det betyder att du inte behöver flytta stativet, justera skruvar eller något annat, utan bara koncentrera dig på att fotografera, i och med att kameran fortfarande är på samma plats.

> Läs också: Fyra filter som alla fotografer bör känna till

Din kamera blir stabilare

Med ett L-fäste blir din kamera också betydligt stabilare, i och med att vikten av kameran och objektiv hamnar mitt över stativet i stället för att hänga fritt utanför det. Då står stativet stadigare.

L-fästen kostar mellan 500 och 2500 kronor. De billigaste är universalfästen som kan användas med alla kameror.

> Läs också: Stor guide till objektiv

L-fäste från 3 Legged Thing monterat på kamera och stativ

En av de största fördelarna med ett L-fäste är att du kan växla från liggande till stående format utan att behöva komponera om.

© 3 Legged Thing

Här behöver du emellertid vara medveten om att de ofta blockerar kamerans luckor och kontakter, så du behöver skruva av fästet om du t.ex. ska byta batteri eller minneskort.

Om du vill ha ett fäste som passar exakt till just din kameramodell, kostar det som sagt en del extra. Men om du alltid använder kamerastativ, kan det absolut löna sig.

De allra flesta L-fästen är kompatibla med den universella Arca-plattan som sitter ovanpå stativet och som skruvas fast under kameran.

Många tillverkare använder den här typen av platta, men bl.a. Manfrotto har en egen platta, vilket medför att de också har sina egna L-fästen. 

> Läs också: 5 tips som ger dig finare bilder av solnedgången

Om du ännu inte prenumererar på tidningen, kan du just nu få två nummer samt den helt nya fotoboken "Bli en bättre fotograf" för bara 49 kronor! Boken är en komplett och användbar guide till alla de viktigaste motiven, med massor av exempel och steg-för-steg-guider. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av