Norrsken över Abisko

Norrsken är vanligare ju längre norrut du kommer, t.ex. i Grönland och norra Norden, men ibland kan man även se det längre söderut.

© Shutterstock

De bästa tidpunkterna och platserna för fotografering av norrsken

Norrsken är ett fantastiskt fenomen som många fotografer drömmer om att föreviga. Men när på året är det bäst, och vart ska du ta dig? Svaren hittar du i kalendern nedan.

26 april 2020 av Sarah Marie Winter

Norrsken är ett fantastiskt fenomen som visar sig som grön- och blåtonade vågor över natthimlen, och det kan ge otroligt vackra bilder. 

Men det kan vara besvärligt att hitta och fotografera norrsken. Till skillnad mot t.ex. stjärnor som alltid finns på himlen och är synliga vid klart väder, kommer norrskenet bara fram under rätt speciella omständigheter. 

Och vilka är då dessa? Det kan du läsa om nedan.

> Läs också: Det kan du fotografera på himlen i år

Solstormar ger norrsken

Generellt är chanserna för att se norrsken bäst under de mörka månaderna mellan september och mars. Norrskenet kan fortfarande uppstå under sommarmånaderna, men då syns det inte så bra mot den ljusa himlen.

Norrsken uppstår när elektriskt laddade partiklar från solen når jordens magnetfält. På nätet kan du hitta olika tjänster som håller koll på solens aktivitet, bland annat här

Fenomenet äger rum 90–500 km över marken, så det måste vara molnfritt om man ska kunna se norrskenet. På bl.a. smhi.se kan du hitta prognoser över molnigheten.

> Läs också: Ta perfekta bilder av stjärnor

Bild av svart silhuett av person på kulle med norrsken i bakgrunden

Det är viktigt att hitta en plats med så få ljusföroreningar som möjligt. Bege dig därför till en plats som ligger så långt bort från stora städer som möjligt.

© Shutterstock

Välj en plats med fri utsikt norrut

I norra Sverige är det rätt vanligt med norrsken, men då och då kan man även se det betydligt längre söderut.

Hitta en mörk och gärna högt liggande plats med fri utsikt norrut. Om norrskenet är svagt kan det vara väldigt likt moln. Om du är osäker kan du ta en testbild med jättehögt ISO-värde. Om det verkligen är ett norrsken ser man då det gröna skenet.

Få hjälp av mobilen

På webbplatsen aurora-service.eu kan du se den aktuella och kommande dagars norrskensaktivitet. Informationen kommer från NASAs satellit ACE som övervakar solens aktiviteter.

Utöver detta finns det ett flertal användbara appar, där du kan se hur stor möjlighet du har att se ett norrsken just där du befinner dig, så att du inte missar chansen att fotografera norrskenet samma kväll.

Exempel på sådana appar är Aurora till iPhone och AuroraCast till Android.

> Läs också: Så fotograferar du norrsken

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av