Norrsken och tält på isen.

Norrsken är vanligast längst upp i norr, till exempel på Grönland och i norra Norge, men det förekommer även i övriga Norden om man vet var man ska leta. 

© Shutterstock

Här är de bästa tiderna och platserna att fotografera norrsken

Norrsken är ett fantastiskt fenomen som många fotografer drömmer om att föreviga. Men när på året är det bäst och vart ska du bege dig? Det svarar vi på i den här artikeln.

5 oktober 2022 av Sarah Marie Winter

Norrsken är ett förunderligt fenomen som visar sig som gröna ljusvågor på natthimlen, och det kan ge mycket vackra bilder. 

Men att hitta och fotografera norrsken kan vara en utmaning. Till skillnad från stjärnorna, som alltid syns på natthimlen när vädret är klart, dyker norrsken bara upp när rymdvädret är rätt. 

Och när är det? Det kan du läsa om här.

> Läs även: Det här kan du fota på himlen i år

Bild av barrträd och norrsken

Det är viktigt att hitta en plats med så lite ljusföroreningar som möjligt. Åk därför så långt bort från stora städer som du kan.

© Shutterstock

En solstorm är den bästa indikatorn på kommande norrsken

Generellt sett är chansen att se norrsken bäst från januari till mars och återigen från september till december. Det kan dock också uppstå norrsken under sommarmånaderna, men det är mer sällsynt.

Tänk även på att norrsken uppstår när elektriskt laddade partiklar från solen träffar jordens magnetfält. Så håll utkik efter varningar om kraftiga solstormar – det är ett tecken på att norrskenet är på väg.

Fenomenet uppstår 90–500 km över jordytan och därför måste vädret vara klart för att du ska kunna se det. Du kan kolla väderprognosen på exempelvis smhi.se.

> Läs även: Ta perfekta bilder av stjärnor

Kärlekspar tittar på norrsken.

Flera reseföretag arrangerar norrskensresor. På dessa är du nästan garanterad att se norrsken och fotografera det. Det kan vara en stor upplevelse om du bor på en plats där norrskenet sällan visar sig. 

© Shutterstock

Hitta en plats med fri sikt mot norr

I norra Skandinavien är det ganska vanligt att se norrsken, men ibland kan man också ha turen att få uppleva det längre söderut i Sverige.

Uppsök en mörk och gärna högt belägen plats med fri sikt mot norr. Om norrskenet är svagt kan det förväxlas med moln. Om du är osäker kan du ta en snabb bild med ett högt ISO-värde. Om det är norrsken lyser molnen grönt.

App med norrsken.

I de olika apparna kan du se var chansen att se norrsken är störst.

© Aurora Forecast

Ta hjälp av mobilen

På webbplatsen swpc.noaa.gov kan du se den aktuella norrskensaktiviteten och få en prognos några dagar framåt. Informationen hämtas från Nasas ACE-satellit som övervakar solaktiviteten.

Dessutom finns det flera smarta appar där du kan kolla hur aktiviteten är i just ditt område, så att du inte missar chansen att se norrskenet samma kväll.

Bland annat finns appen Aurora för iPhone och AuroraCast för Android.

> Läs även: Så fotograferar du norrsken

Man fotograferar norrsken.

Det finns ingen specifik slutartid som är rätt i alla lägen när man fotograferar norrsken. En sak är dock säker: Norrsken kräver flera sekunders slutartid. Slutartidens längd beror dock på hur starkt norrskenet är.

© Shutterstock

Så får du med så mycket norrsken som möjligt i dina bilder

Norrsken är ofta en förhållandevis svag ljuskälla. För att kameran ska kunna fånga norrskenet måste den släppa in så mycket ljus som möjligt till sensorn. 

En stor bländaröppning, det vill säga ett lågt F-tal, släpper in mycket ljus. Det ger samtidigt möjlighet att använda ett lägre ISO-värde och kortare slutartid. 

Dessutom får man vanligtvis skarpare bilder vid bländartal under F22, eftersom en liten bländaröppning kröker ljuset innan det träffar sensorn. 

ISO bör ställas in så lågt som möjligt, men man får vara beredd på att ISO 800 är minimum.

Man med norrsken i bakgrunden.

Ett stativ, en fjärrutlösare och en bra vidvinkel på en fullformatskamera är det bästa utgångsläget för att fotografera norrsken.

© Shutterstock

Bli expert med våra e-böcker och videor om norrsken

I Fördelszonen kan du se alla våra videor och e-böcker som gör dig till en bättre fotograf. 

Där berättar vi också hur du kan fånga norrskenet med hjälp av de bästa tipsen och rätt utrustning.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av