Även om en vass komposition och rätt ljus (nästan) alltid är A och O när det gäller att fotografera landskap, finns det som tur är även en hel del enkla tips som kan förhöja landskapsbilden ännu mer.
Här har vi samlat sju bra kamerahack, alltså saker som du kan ändra på eller i kameran, som tar dig till nästa nivå som landskapsfotograf.
1) Skapa en stjärneffekt med mindre bländare
Även en medioker landskapsbild kan få nytt liv när solen strilar genom det täta lövverket och skapar en snygg stjärneffekt.
För att skapa stjärneffekten behöver du blända ner, till exempel till F16 eller mindre. Hur stjärneffekten ser ut beror bland annat på ditt objektiv.
> Läs även: Så ger du dina bilder en fin stjärneffekt
2) Sätt på mössan när det regnar
Se till att alltid ha en plastpåse eller – ännu bättre – en badmössa i kameraväskan. Den är guld värd när det börjar droppa och kameran måste skyddas mot fukt.

Telet har pressat samman perspektivet i det här amerikanska landskapet, men bildfältet har även utökats med ett enkelt knep.
3) Testa panorama i stående format
Många tar landskapsbilder med teleobjektiv. Det har den fördelen att telet pressar samman förgrund, mellangrund och bakgrund i landskapet och komprimerar perspektivet. Det ser helt enkelt rätt läckert ut. Å andra sidan måste du acceptera att ett teleobjektiv inte fångar ett lika brett utsnitt av landskapet.
Ett sätt att få det bästa av två världar är att fota vertikalt, alltså med kameran i stående format, och göra ett panorama från vänster till höger.
> Läs också: Här är allt du behöver veta om att skapa ett panorama
4) Upp med händerna (i ditt panorama)
Nu när vi ändå pratar om panoramor vill vi ge ett enkelt litet tips: Ta en bild av din hand i början och slutet av panoramaserien. Då ser du lätt var den börjar och slutar.
5) Välj live view för god skärpa
När du använder live view kontrollerar kameran fokus direkt på bildsensorn i stället för via autofokusmodulen som sitter längst ned i kameran. Det kan faktiskt ge en lite mer exakt fokusering och alltså bättre skärpa. Spegellösa systemkameror använder alltid live view.

Ett polfilter kan hjälpa dig att få en vackert blå himmel, men i landskapsbilder kan det mycket mer än så.
6) Använd polfilter ofta
Traditionellt används polarisationsfiltret för att dämpa reflektioner i blanka ytor, t.ex. vatten, eller för att få en klarblå himmel vid solsken. Men du kan med fördel använda polfiltret regelbundet i dina landskapsbilder, för ofta har det en positiv effekt. Det kan t.ex. hjälpa mot irriterande ljusreflexer eller helt enkelt skapa en mer levande och klar bild.
> Se även: Få ut det bästa av polfiltret (endast för prenumeranter)
7) Ta fram bagageremmen
Kanske vet du att det är bra att hänga något tungt, till exempel din fotoväska, i kroken under stativet för att stabilisera det. Det är fortfarande ett riktigt bra knep, men ibland händer det att fotoväskan hänger och svänger i luften och skapar skakningar i bilden.
Detta kan dock enkelt lösas med en bagagerem – en sådan som man till exempel kan använda på pakethållaren på cykeln. Sätt fast fotoväskan med remmen så att den vilar på marken.