Här på Bonnier Digital FOTO får vi in massor av bilder av solnedgången – det är faktiskt sannolikt det motiv som är allra populärast bland våra läsare.
Och det finns det goda anledningar till, för det är näst intill omöjligt att hålla fingrarna borta från kameran när solen är på väg ner bakom horisonten och himlen exploderar i gyllene färger.
Ju mer imponerande solnedgången har varit, desto mer besviken blir man också när bilderna inte lever upp till den fantastiska synen.
Nedan kan du se de vanligaste felen i mindre lyckade bilder av solnedgången – och hur du undviker dem.
1. Du fotograferar för tidigt på kvällen
Något så självklart som tidpunkten på kvällen spelar faktiskt stor roll för hur bra dina bilder blir. Ju senare det är, desto bättre är det i regel.
Dels är färgerna starkast när solen står riktigt lågt på himlen, och dels är det mycket lättare att lyckas med en korrekt exponering då, i och med att solljuset inte är lika skarpt som när den står högre på himlen.
2. Du lägger undan kameran för tidigt
Många fotografer stänger av kameran och lägger den i väskan när solen har försvunnit bakom horisonten, men det är ett misstag.
Det är nämligen strax efter att solen har gått ned som färgerna på himlen är som starkast och molnen är som mest intressanta.
Dessutom är det lättare att exponera när bilden inte omfattar någon kraftig ljuskälla. Emellertid är det bra att ha med ett kamerastativ, så att du inte behöver oroa dig för slutartiden när ljuset dämpas.
> Läs också: 3 fel att undvika när du redigerar bilder av solnedgången

Här är en bild på ett vackert landskap, men i och med att det inte finns några moln på himlen, är det inget som filtrerar det starka solljuset, så solen syns som en stor, vit fläck. Här borde man ha hittat ett element i förgrunden som kunde skymma solen en aning.
© Shutterstock3. Du riktar kameran rakt mot solen
Det finns inget som säger att du måste ha med solen i din bild, men om du gör det är det viktigt att det finns moln på himlen som kan filtrera det direkta ljuset.
Om himlen är helt molnfri, hitta något i för- eller bakgrunden som kan blockera en del av ljuset, t.ex. ett träd eller en byggnad, så blir det lättare att exponera bilden samtidigt som du slipper störande reflexer i bilden.
Tänk dessutom på att du kan skada både dina ögon och kameran om du ser rakt på solen genom kameran under en längre tid.
4. Du fokuserar för mycket på solen
Många blir så betagna av solnedgången att endast fokuserar på den när de fotograferar.
Det låter kanske lite ologiskt, men solen bör aldrig vara det enda elementet i en solnedgångsbild. Det ger oftast en ointressant komposition, i och med att solen är så långt bort att det är svårt att förhålla sig till den.
Leta därför efter bryggor, fyrtorn eller andra element i förgrunden som du kan använda för att fånga blicken och ledan den genom bilden.
> Läs också: Det viktigaste du som fotograf behöver veta om komposition

En solnedgång över havet är vacker att se på, men ger rätt tråkiga bilder. Här hade man kunnat hitta en segelbåt, en badbrygga eller något annat i förgrunden som blickfång.
© Shutterstock5. Du exponerar fel
En solnedgång omfattar enorma kontraster mellan högdagrar och skuggor, och kamerans bildsensor klarar vanligen inte att få med alla nyanser i en och samma bild. Då blir delar av bilden kritvita eller kolsvarta.
Detta kan lösas på flera olika sätt. Många kameror kan ställas in så att de tar en serie bilder med olika exponeringar, som sedan kan läggas samman till en enda bild med större dynamiskt omfång.
Inställningen kallas för Auto Bracketing, och den återfinns vanligen under menypunkten Exp.komp./AEB, under knappen BKT eller i menyn Matningsmetod.
Ett annat sätt att åstadkomma en balanserad exponering utan att ta en serie av bilder är att använda ett tonat filter där ena halvan är mörk och den andra halvan är genomskinlig.
> Läs också: Så lyckas du med HDR-bilder