Einstein räcker ut tungan

I regel är den berömda bilden av Albert Einstein beskuren eller redigerad, men på originalbilden är det faktiskt med två personer på varsin sida om honom.

© Shutterstock

Ikoniska bilder: Einsteins knasiga bild blev nästan kasserad

Det mest berömda bilden av den tyska fysikern Albert Einstein visar vetenskapsmannen som räcker ut tungan. Men det var faktiskt nära att bilden aldrig kom ut i offentligheten.

29 januari 2021 av Christian Trant

Vissa av alla bilder som har tagits genom tiderna, har fängslat oss till den grad att de har fått kultstatus och blivit ikoniska.

I den här artikelserien tittar vi närmare på några av de mest ikoniska bilderna, som de flesta av oss nog har sett förut, men där vi inte nödvändigtvis känner till historien bakom dem.

Här kan du läsa om hur Einsteins festkväll resulterade i en bild som över 80 år senare pryder alla tänkbara prylar.

> Läs också: Ikoniska bilder: Historien bakom världens dyraste foto

Ett av världens klokaste huvuden

Albert Einstein föddes 1879 i Tyskland. 1900 avsäger han sig sitt tyska medborgarskap och flyttar till Schweiz, där han undervisar i matematik och arbetar som teknisk expert på patentkontoret.

På sin fritid skrev han vetenskapliga rapporter som ändrade vetenskapen för alltid. 1921 förärades han Nobelpriset för sin banbrytande forskning.

1933, när nazipartiet blev Tysklands största parti, flyttade judiska Einstein till USA, där han tas emot med öppna armar av Princeton University. Här arbetar han de sista 22 åren av sitt liv och är bland annat inblandad i forskningen som leder fram till utvecklingen av atombomben.

> Läs också: Ikoniska bilder: Historien bakom Lunch atop a skyscraper”

Einstein räcker ut tungan

Einstein studerade bl.a. rymden, tid och energi, men vetenskapsmannen hade också en humoristisk sida, som man kan se på den här bilden.

© Shutterstock

En festkväll i goda vänners lag

Einstein är världsberömd för sina stora bidrag till vetenskapens värld, och som en seriös och hårt arbetande fysiker. Men den här bilden visar en sällsynt och tramsig sida hos den annars väldigt seriösa forskaren.

Bilden är tagen på Einsteins 72-årsdag, som firades på Princeton University. Det är yrkesfotografen Arthur Sasse som tar en rad bilder av professorn under kvällen.

När kvällen lider mot sitt slut, går Einstein ut till sin bil, som körs av en chaufför, och Sasse följer efter. Han går bort till den öppna bildörren och ber om en sista bild.

Einstein vrider på huvudet och räcker ut tungan precis när blixten går av. Senare får Einstein Sasses alla bilder skickade till sig, och han blir väldigt förtjust i den knasiga bilden, som han beställer nio kopior av. 

Framöver använder han den också i alla sina tackkort.

Den knäppa bilden blev till en ren pengamaskin

Fotografen Sasse skickade senare bilden till bildbyrån International News Photo Works. Här var man rätt skeptisk över for den oseriösa bilden av den viktiga vetenskapsmannen. Men när man hör om hur mycket Einsteins själv tycker om bilden, går man med på att publicera den.

Efter Einsteins död distribueras bilden under licens och trycks på otaliga T-shirts, muggar, planscher med mera.

Därför hör det inte till ovanligheten att du stöter på en person som än i dag bär bilden på bröstet eller har den hängande därhemma.

2017 såldes originalfotot och negativet, signerade av Einstein själv för över en miljon kronor på auktion. 

> Läs också: 5 saker som ofta krånglar i Photoshop

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av