Ikoniska fotografier: Historien bakom "Lunch atop a skyscraper"
Historien bakom "Lunch atop a skyscraper"

Ikoniska fotografier: Historien bakom "Lunch atop a skyscraper"

TIME Magazine fokuserar på de 100 mest ikoniska fotografierna genom historien. Ett av dessa är "Lunch atop a skyscraper" från 1932.

5 december 2016

En ikonisk bild är en sådan som vi alla kommer ihåg. Och bilden av byggarbetarna som äter sin lunch ovanför Manhattan hör definitivt till dem.

Det är även en omdiskuterad bild, eftersom många tror att den är arrangerad och manipulerad.

Nu berättar TIME Magazine hela berättelsen bakom bilden. Vem tog den? Varför? Och vilken betydelse har bilden haft genom åren?

> Läs mer här: Se historiens viktigaste foton

260 meter över marken

Tre fotografer riskerade liv och lem vid uppdraget på toppen av Rockefeller Center i New York den 20 september 1932 – 260 meter upp i luften.

Ingen vet vilken av de tre fotograferna som tog just den här bilden, och oavsett om bilden är arrangerad eller inte, vittnar den om en tid då New York byggdes ut på höjden under Depressionen.

Det sägs att bilden er togs av Rockefeller Centre för att göra reklam för den nya skyskrapan. Men det är ändå äkta byggnadsarbetare på jobbet som är med på bilden.

I videon ser du många fler bilder från trettiotalets byggboom – bland annat en muntrare version av samma bild där byggarbetarna vinkar med mössorna.

Läs också mycket mer om TIMEs fokus på ikoniska bilder och besök deras virtuella museum med de 100 mest ikoniska fotona.

> Läs mer här: Rockefeller gav New York ett ansiktslyft

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av