99 cent av Andreas Gursky
99 Cent

Det är något av en ironi, men bilden av de överbilliga varorna – en kommentar till den mänskliga konsumtionskulturen – hör till världens dyraste fotografier.

© The Doris and Donald Fisher Collection at the San Francisco Museum of Modern Art. © Andreas Gursky / Courtesy Sprüth Magers

Ikoniska bilder: Historien bakom världens dyraste foto

Ett snabbköp i Los Angeles låter inte direkt som ett fantastiskt motiv. Men ändå har ett foto av just ett sådant motiv dragit in 30 miljoner kronor till fotografen.

16 december 2020

Några av alla bilder som har tagits genom årens lopp, har haft en sådan genomslagskraft att de har fått kultstatus och blivit ikoniska.

I den här artikelserien tittar vi närmare på några av de mest ikoniska fotona, som de flesta av oss nog har sett förut, men inte nödvändigtvis känner till berättelsen bakom.

Här tittar vi på Andreas Gurskys foto ”99 Cents” från 1999.

99 Cents” såldes för 30 miljoner kronor

”99 Cents” blev känt över hela världen när det 2007 såldes för ett astronomiskt belopp, vilket inbringade hela 30 miljoner för konstnären. Sådana här belopp ses då och då på auktioner när kända målningar går under klubban, men för första gången sprang priset verkligen iväg vid försäljningen av ett konstfoto.

Bakom bilden står den tyska fotografen Andreas Gursky, som framför allt är känd för sina storformatsbilder av landskap och arkitektur.

”99 Cents” kan man också utan problem kalla för ett storformat. Fotot är nämligen inte mindre än 2,07 x 3,36 meter. Storformat är en beteckning på bildsensorns  storlek – eller filmens, när man pratar om analog fotografering. Här kategoriseras storformat som 102 x 127 mm eller större.

> Läs också: Ikoniska biller: Historien bakom Lunch atop a skyscraper”


Andreas Gursky 99 Cents
99 Cent

När Andreas Gursky har tagit sina bilder i storformat, så skannar han negativen och bearbetar dem digitalt. Om det finns oskarpa element i bilden, tar han bort dem i bildbehandlingen.

© The Doris and Donald Fisher Collection at the San Francisco Museum of Modern Art. © Andreas Gursky / Courtesy Sprüth Magers

När vardagliga föremål blir till konst

Bilden är tagen i en 99 cents-butik på Sunset Boulevard i Los Angeles och består av en rad olika bilder som har lagts samman på digital väg.

På det hela taget har Gursky specialiserat sig på att fotografera stora, öppna och gärna halv- eller helanonyma platser och ofta – som här – från ett upphöjt perspektiv.

Med sin känsla för komposition och en överlägsen teknik förvandlar Gursky vardagsmotiv till konst. De många hyllorna med oändligt många färgsprakande varor blir nästan till en impressionistisk målning.

> Läs också: Så tar du vackra konstbilder i hemmet

En manipulerad verklighet

Gursky räds inte att ändra lite på realiteterna, och ”99 Cents” är inte heller någon exakt återgivning av verkligheten.

Han manipulerar nämligen gärna sina bilder för att tydliggöra effekten och budskapet som han är ute efter. Och med ”99 Cents” är det konsumtionskulturen och de extremt billiga varorna som kritiseras.

I bilden är bl.a. färgerna justerade, och speglar i taket ger ett ännu mer kompakt och fyllt uttryck. Personer i bilden har också avlägsnats.

> Läs också: Så tar du fantastiska bilder av droppar

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av