Bild av Vintergatan med vattendrag och person i förgrunden

En bild av Vintergatan blir lätt lite tråkig om förgrunden är kolsvart. Här får du inspiration till hur du kan skapa blickfång i förgrunden. 

© Shutterstock

Så får du fina astrofoton med en cykellampa

Med något så enkelt som en cykellampa kan du skapa mer djup och blickfång i dina bilder av stjärnhimlen. Här visar vi dig hur.

23 mars 2021 av Sarah Marie Winter

Om du har provat på astrofotografi, vet du säkert också att det inte alls är så enkelt att ta en bild som både är bra ur teknisk synpunkt och intressant att se på. 

Även om du lyckas ta en handfull skarpa, välexponerade bilder, är det fortfarande något som saknas. Och det är gemensamt för väldigt många astrofoton. 

För det är så enkelt att bli uppslukad av de tindrande stjärnorna, att många helt glömmer att det är landskapet under stjärnhimlen som gör den intressant.

> Läs också: Det kan du se på himlen i år

Problemet är bara att de bästa ställena att fotografera natthimlen är sådana som ligger långt bort från alla typer av ljusföroreningar – och den bästa tidpunkten är också stjärnklara nätter utan månsken. 

Lösningen är att ta med en person i bilden, som håller en ljuskälla, t.ex. en cykellampa eller en pannlampa för att på så vis lysa upp det omkringliggande landskapet och skapa djup i bilden.

> Läs också: Ta perfekta bilder av stjärnor

Bild av Vintergatan med klippor och en person i förgrunden

Om personen på bilden står högt uppe i landskapet, utgör hen en silhuett mot stjärnhimlen och syns därmed tydligare. 

© Shutterstock

Så använder du en lampa i dina astrofoton

Sätt kameran på stativ och välj en lång exponering. Om din brännvidd t.ex. är 20 mm, är 20 sekunder, F2.8 och ISO 2500 en bra utgångspunkt, men kontrollera bilden i efterhand och justera eventuellt antingen slutartiden eller ISO-värdet.

Hitta gärna en högt belägen punkt i landskapet, t.ex. en stenbumling eller en kulle. Placera modellen där och be hen att rikta ljuskällan rakt upp mot himlen. 

Du kan även använda dig själv som modell, och så behöver du bara aktivera självutlösaren på 10 sekunder, så att du hinner komma på plats innan exponeringen startar.

Det är bäst om du eller din modell hittar en så behaglig ställning som möjligt. Om det går, är det bra om modellen kan hålla andan under exponeringen – då är det lättare att stå helt stilla.

> Läs också: Ta vackra bilder av månen

Få en fullständig guide till ljusmålning i Bonnier Digital FOTO

I Bonnier Digital FOTO nummer 5/2021 tittar vi närmare på ljusmålning i mörkret. 

Vi tipsar om de bästa ljuskällorna, hur du ställer in kameran och hur du helt konkret använder ljuset för att måla.

Prenumererar du inte ännu? Just nu kan du få ett smart ljustält som ger perfekt belysning och bakgrund till dina makro- och produktfoton samt två nummer av tidningen för bara 148 kronor inklusive! Du sparar 587 kronor. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av