Astrofotograf stjärnhimmel norrsken vintergatan

Den svenska astrofotografen Göran Strand är världsberömd för sina vackra bilder av stjärnor, galaxer och norrsken. 

© Göran Strand

Göran Strand tar fantastiska bilder av himlavalvet

Hans bilder har vunnit otaliga bilder och använts av alla från NASA till Coldplay. Göran Strand är varken utbildad fotograf eller astronom, men han har ändå gjort sig ett namn som hela Sveriges astrofotograf.

24 december 2018

Göran Strand har alltid varit fascinerad av himlavalvet. 

När han var liten slukade han bok efter bok om astronomi och gick ofta in på biblioteket för att se om det hade kommit in nya titlar. 

Som 20-åring började han att fotografera naturen i norra Sverige, och så småningom smälte hand intresse för fotografi och astronomi samman – och Göran Strand riktade kameran mot himlens storslagna fenomen. 

Astrofotografen började med månen

Månen var Göran Strands första motiv, och det är också himlakroppen som han rekommenderar både nybörjare och rutinerade astrofotografer att fotografera.

Den är nämligen lätt att få syn på, och den lyser så starkt att du inte behöver någon specialutrustning för att ta en fin bild av den. 

Det handlar bara om att komma tillräckligt långt från förgrunden och använda ett kraftfullt teleobjektiv.

Här kan du se vad du kan fotografera på himlen under resten av året

Astrofotograf stjärnhimmel vintergatan

Den här bilden består av ett panorama med fyra bilder av vintergatan. Göran Strand ville ge betraktaren en känsla av att stå på kanten och inte veta vad som finns ute i universum. 

© Göran Strand

Göran Strand skapar bilder

Även om Göran Strand fortfarande fotograferar månen ägnar han också tid åt mer krävande motiv, t.ex. Vintergatan. 

Och ibland räcker det inte att bara trycka på utlösaren, utan det krävs lite extra. 

Bilden ovan är ett panorama bestående av fyra bilder av Göran själv framför Vintergatan. I Photoshop har han format Vintergatan till en cirkel i stället för en rakt uppåtgående form, och det ger en känsla av att landskapet fortsätter i det oändliga.

"Jag brukar säga att jag inte tar bilder utan att jag skapar dem. En bild som denna tar fem minuter att ta och fem timmar att redigera. Andra bilder tar fem minuter att redigera", berättar Göran Strand.

> Se fler av Göran Strands astrobilder här där han berättar hur du kan fotografera det sällsynta fenomenet måndimbågen.

Möt Göran Strand i Bonnier Digital FOTO

I det nya numret av Bonnier Digital FOTO kan du bland annat läsa om när Göran Strand lyckades fånga det sällsynta fenomenet måndimbåge, en regnbåge som månen skapar mitt i natten. 

Du får också mycket fler häftiga bilder av himlavalvet och en handfull tips om hur du fotograferar vintergatan och norrskenet. 

Köp tidningen i butiken eller börja prenumerera i dag, så kan du genast läsa artikeln på mobilen eller surfplattan med vår tidningsapp Wype. Här kan du också läsa de senaste tio numren av Bonnier Digital FOTO.

> Testa två nummer av Bonnier Digital FOTO och få en snygg kameraväska för bara 98 kronor inklusive porto och expeditionsavgifter. Se erbjudandet här.

Möt Göran Strand i det senaste numret av Bonnier Digital FOTO. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av