Stjärnfoto av Vintergatan och stjärnor på natthimlen

Du behöver framför allt ha koll på fem saker om du vill ta uppseendeväckande snygga bilder av stjärnorna på natthimlen. 

© Shutterstock

5 saker som kan förstöra dina stjärnfoton – och hur du undviker dem

Stjärnhimlen är ett fantastiskt motiv som under rätt omständigheter kan ge förtrollande och avundsvärda bilder. Det finns dock ett antal klassiska nybörjarfel som du behöver undvika.

2 oktober 2018

Vid första anblick borde en natthimmel full av tindrande stjärnor vara ett ytterst tacksamt motiv för en fotograf – det är vackert oavsett perspektivet och vinkeln, och man riskerar inte att det ändras snabbt eller försvinner på ett ögonblick. 

Men det är faktiskt svårare än vad man skulle kunna tro att ta stjärnfoton som är roliga att titta på för andra än den som har tagit det (och vet vilka ansträngningar som ligger bakom).

Det beror dels på att resultatet i hög grad beror på de rätta väderförhållandena, och dels på att många av oss glömmer de klassiska kompositionsreglerna när vi står under en stjärnhimmel. 

Vi har sammanställt en lista över de mest klassiska felen som fotografer gör när de ska ta stjärnfoton – så att du ska kunna undvika dem.

1. Starkt ljus från månen överröstar stjärnorna

Det finns inget som kan förstöra ett bra stjärnfoto lika effektivt som månen. Du kanske inte har tänkt på det tidigare, men det är i princip omöjligt att ta en bra bild av både månen och stjärnorna på himlen.

Orsaken är att ljuset från månen är 100 gånger starkare än stjärnljuset. Därför överröstas alla stjärnorna på himlen fullständigt av ett starkt månsken.

Månen är naturligtvis ett vackert motiv i sig, men om du tänker fotografera stjärnor bör du undvika den. Den bästa tidpunkten att ge sig ut och fotografera är därför under nymåne, när månens ljus är som svagast.

Du kan använda webbplatsen timeanddate.com för att ta reda på när det är nymåne, och hur lång tid du har på dig innan månen börjar synas tydligt på himlen.

> Här hittar du bra tips på hur du kan ta fina bilder av månen

Stjärnfoto

Månen är ett vackert och populärt motiv, men man behöver lämplig utrustning för att inte bara få en lysande fläck på himlen. Samtidigt överröstar månskenet alla stjärnorna på himlen, vilket gör det svårt att ta stjärnfoton.

© Shutterstock

2. Ljusförorening försvårar stjärnfotografi

Du vet säkert redan att du inte kan stå mitt i en storstad och rikta kameran uppåt i hopp om att ta fina bilder av stjärnor. Men visste du att det inte räcker att köra några kilometer utanför staden? 

Om du vill ta så klara och tydliga bilder som möjligt av stjärnhimlen eller Vintergatan behöver du hitta en helt mörk plats utan några ljusföroreningar.

Återigen kommer internet till undsättning: På darksitefinder.com kan du se exakt hur stora ljusföroreningar som finns där du bor och hur långt du behöver färdas för att hitta en oförorenad plats. 

> Läs också: Så fotograferar du meteorregn och stjärnfall

Stjärnfoto med ljusförorening

Även om molnen också är i vägen på den här bilden är det tydligt att ljusföroreningar från stadens ljus gör det omöjligt att få en tydlig vy över himlen – och därmed stjärnorna.

© Shutterstock

3. Stjärnorna flyttar sig under loppet av några få minuter

En del fotografer tror att det räcker med att låta slutaren stå öppen i en minut eller två för att få in tillräckligt med ljus på sensorn för att ge ett korrekt exponerat stjärnfoto.

Men de tänker inte på att jorden ständigt roterar, vilket medför att stjärnorna rör sig. Rätt snabbt till och med. 

Resultatet av en slutartid på två minuter blir därför stjärnor som följs av små spår, vilket gör att ditt stjärnfoto ser oskarpt ut.

Såvida du inte är ute efter att ta en bild med långa stjärnspår bör du alltså hålla dig till en slutartid på högst 15 sekunder. Då får du stjärnor som är lika skarpa på ditt stjärnfoto som de är på himlen. 

> Läs också: Så fotograferar du stjärnspår

4. Brist på förgrund ger ett tråkigt stjärnfoto

När du står under en imponerande stjärnhimmel är det lätt att tro att den i sig räcker som bild. 

Men oftast är det på samma sätt som med solnedgångar: det krävs också en intressant förgrund.

Om du ger dig ut i mörkret i blindo är sannolikheten stor att du kommer hem med en massa ointressanta stjärnfoton. Tänk på att du står och fotograferar på en väldigt mörk plats. Då blir det svårt att hitta intressanta kompositioner till ditt stjärnfoto om du inte är väl förberedd.

Lösningen är att ge sig ut i området på förhand och undersöka omgivningarna. 

Finns det en gammal ek med knotiga grenar eller ett gammalt fyrtorn som kan bli till snygga silhuetter? Eller kanske en skogstjärn som kan ge en fin spegling?

> Här kan du få goda råd om bildkomposition

Stjernefoto forgrund

Trots att stjärnorna här syns klart och tydligt är bilden ointressant. Det saknas en förgrund som ger betraktaren något att förhålla sig till i stjärnfotot. 

© Shutterstock

5. Oförutsedda väderförhållanden sätter käppar i hjulet

Det är rätt självklart att du inte kan ta fina bilder av stjärnhimlen när det är mulet. 

Men det finns annat som också kan blockera din och kamerans utsikt till stjärnorna, till exempel dammoln, rök och dimma.

Därför är det viktigt att du håller dig så uppdaterad som möjligt om de lokala väderleksprognoserna. 

Bonus: Hitta stjärnorna med en kikare

Det kan vara bra att ta med en kikare när du ska fotografera stjärnor. Då kan du lättare få en uppfattning om vart du bör rikta kameran. 

Det ger dig också möjlighet att studera stjärnhimlen på ett annat sätt när du är ute på din nattliga runda.

> Just nu kan du få en bra kikare med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto. Totalt 98 kronor. Här hittar du erbjudandet.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av