Stjärnspår som roterar kring Polstjärnan

Här lär du dig att fotografera stjärnspår. 

© Shutterstock

Så fotograferar du stjärnspår

Läs om de idealiska väderförhållandena, motiven och metoderna när du ska fotografera stjärnspår på himlen.

18 december 2017 av Kathrine Anker

När du använder en lång slutartid eller fotograferar en serie av exponeringar kan du fotografera stjärnornas rotation som visar sig som långa, lysande streck på himlen – även kallade stjärnspår. 

Här har vi satt samman en guide till var, när och hur du bör fotografera stjärnspår. 

Det bästa vädret för att fotografera stjärnspår

Bild med stjärnspår

Kyrkan utgör en intressant förgrund till den här bilden av stjärnspår

© Shutterstock

När du ska fotografera stjärnspår ska himlen vara molnfri. 

Välj en kväll med så svagt månsken som möjligt, och se till att vara så långt borta från städer och artificiellt ljus som möjligt.

Motiv för bilder av stjärnspår

Lokalisera Polstjärnan. Använd eventuellt en app som Sky View Free om du är osäker på riktningen. 

Om Polstjärnan är med i motivet kommer stjärnspåren att röra sig i en cirkel kring den. Annars bilder stjärnspåren bara en halvcirkel. 

Tänk också på att välja ett motiv med en intressant förgrund.

Fototeknik vid fotografering av stjärnspår

Bild med både stjärnspår och norrsken

Här har fotografen lyckats fånga stjärnspår och norrsken på samma gång.

© Shutterstock

När du ska fotografera stjärnspår kan du antingen göra en enda lång exponering eller en serie kortare exponeringar som du sedan lägger samman i bildbehandlingen.

Den bästa metoden är oftast att göra en serie av korta exponeringar. Då får du nämligen mindre brus i bilderna av stjärnspår än vad du får när du fotar med en väldigt lång slutartid.

Använd alltid stativ för att undvika kameraskakningar under den långa slutartiden, och stäng av bildstabiliseringen.

Stjärnspår med en enda lång exponering

Om du vill fotografera stjärnspår med en enda lång exponering ska du använda en lång exponeringstid på t.ex. 15 minuter. Ställ in bländaren på F8 eller F11 och ISO på 100.

Stjärnspår med en serie exponeringar

  • Om du vill fotografera stjärnspår genom att lägga samman en serie bilder kan du utgå ifrån en slutartid på 15–30 sekunder per bild. Använd kamerans manuella inställning och ställ in bländaren på F4.0 och ISO på 400–640. Justera värdena om himlen eller förgrunden blir för mörk eller för ljus.
  • Välj slutartidsinställningen Bulb och använd en extern utlösare med timer. Ställ in slutartid, antal bilder och önskat tidsintervall mellan bilderna – börja med ett intervall på en sekund och testa dig fram därifrån.
  • Hur många bilder som du behöver för din bild av stjärnspår beror på flera faktorer, bl.a. ditt objektivs brännvidd. Om du ställer in timern så att den kör i 3–4 timmar får du gott om exponeringar av stjärnspår som du kan lägga samman.
  • Tänk på att stänga av autofokusen när di fotograferar stjärnspår, så att kameran inte byter fokus mitt under exponeringarna. Tryck på utlösarknappen för att sätta igång med att fotografera.

Så lägger du samman en serie bilder av stjärnspår i Photoshop

Lägg 50–200 bilder i var sitt lager med hjälp av Arkiv, Skript och Läs in filer i stapel. Ändra lagrens blandningsläge till Ljusare, så att stjärnorna skiner igenom de ovanliggande lagren. Lägg samman lagren genom att gå in under Lager och välja Gör till ett lager.

Redaktionen rekommenderar: Kraftfull kikare för fotografen 

Med en bra kikare kan du snabbt hitta dina motiv, t.ex. fåglar, på långt håll. Kikaren från Mitilux har precis kommit i en ny och starkt förbättrad version. 

Den har en förstoringsgrad på 8x, så du kan upptäcka djur och andra motiv på avstånd som dina ögon aldrig skulle klara utan hjälp. Kikaren har en linsdiameter på 40 mm, så den är tillräckligt ljusstark för att användas i skymningsljus. 

Den är gummiarmerad, har inbyggt skydd för frontlinserna, och den kan justeras så att du kan använda den både med och utan glasögon. Den har en gänga som du kan använda för att montera kikaren på kamerastativet om du vill ha en stabil utsikt. 

Med Mitilux 8X40 får du en robust följeslagare med fokusknapp och ett synfält på inte mindre än 149 meter på 1000 meters avstånd. Tack vare den kompakta designen får kikaren lätt plats i kameraväskan. Väska, rem och linsskydd ingår. 

> Just nu får du kikaren med 2 nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor. Du sparar 996 kronor. Se mer här. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av