Fotografering i regnväder

3 tips vid fotografering i regnväder

När himlen öppnar sig är det inte vidare många som kastar sig ut med kameran i högsta hugg. Men det finns goda anledningar till att bli vän med regnvädret.

Regn kan ge bra effekter i bilderna, men det är bra att ha ett par knep i rockärmen om du ska ge dig ut och fotografera i ösregnet. Vi har satt samman tre tips för bra regnbilder.

Välj rätt slutartid

Slutartiden varierar ofta när man fotograferar regn, beroende på hur kraftig nederbörden är.

Tumregeln är att korta slutartider, gärna ända ner till 1/1000 sekund, kan frysa regndropparna i luften, medan längre slutartider kan ge snygg rörelseoskärpa på regnet.

Om slutartiden blir mycket längre än 1/30 sekund finns det risk för att regndropparna blir helt osynliga pa? bilden.

> Läs också: Se världens bästa väderbilder

Frys dropparna i luften

Ställ in kameran på manuell fokusering och rikta den ut mot regnet – gärna med en mörk bakgrund, sa? att regnet syns tydligt på bilden.

Välj en fokuspunkt med ett lämpligt avstånd till bakgrunden. Blända upp till exempelvis F1.8, och välj ett ISO-värde som är så pass högt att slutartiden blir högst 1/1000 sekund eller kortare.

Regndropparna som faller just i fokuspunkten fryses i luften och syns tydligt mot bakgrunden.

Använd sidoljuset

Regn är i regel lika med grådaskigt väder, men det händer ändå ibland att solen visar sig medan det öser ner.

Om du vänder dig så att du har solen i ryggen kan du oftast då se en regnbåge, och sådana är ju alltid värda att fotografera.

Om du däremot fotograferar så att solljuset faller in från 90 grader, det vill säga rakt från höger eller vänster, bidrar sidoljuset till att framhäva strukturer samtidigt som det lyser upp det fallande regnet, vilket ger ett annat fint motiv.

I tidningen Digital FOTO kan du läsa mycket mer om att fotografera i regnväder, och så får du läsa andra fotografers berättelser bakom bilder som togs medan regnet strilade.

Du som prenumererar kan läsa artikeln gratis via länken överst på sidan eller med Wype på mobilen eller surfplattan.

> Börja prenumerera på Nordens största fototidning Digital FOTO

> Läs tidningen Digital Foto på appen Wype

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av