stjärnhimmel i skogen

Det går fint att fotografera Vintergatan och stjärnorna utan teleskop. Egentligen behöver du inte mer än en digital systemkamera och ett vanligt stativ. 

© Shutterstock

3 platser med minimal ljusförorening

Förberedelserna är nyckeln till fantastiska bilder av natthimlen. Du behöver nämligen välja rätt plats med minsta möjliga förekomst av ljusföroreningar.

Om du vill prova på astrofoto, är chansen att lyckas störst om du förbereder dig i förväg. Vi rekommenderar därför att du läser på om vad som för tillfälet kan ses på natthimlen innan du ger dig ut med kameran.

Du kan få inspiration till motiv, och få information om vad som är aktuellt på natthimlen via apparna Night Sky eller Sky Walk.

Här tipsar vi om tre platser där du ofta kan kan ta fina bilder av himlen, tack vare de måttliga ljusföroreningarna. 

1. Åk till skogen eller fjällen

Det går ofta att hitta platser med låga nivåer av ljusförorening ute i skogen eller fjällvärlden. De bästa platserna för astrofotografering är riktigt öde platser utan förekomst av artificiellt ljus. 

Om du hittar en glänta i skogen där trädkronorna inte skymmer natthimlen, eller om du placerar dig på en höjd i fjällen kan du ofta få en fin vy över natthimlen utan något störande artificiellt ljus.

Ljusföroreningar kommer från städer, gatubelysning och industrier, men det kan vara lätt att glömma bort att även kamerans skärm kan göra det svårare för dig att se stjärnorna. Använd därför kamerans sökare när du fotograferar natthimlen.

> Läs också: Det ska du fotografera på natthimlen

Blodröd måne

Om du vill fotografera blodröda supermånar, stjärnfall en masse eller strålande grönt norrsken, behöver du ha koll på kalendern. 

© Shutterstock

2. Ge dig långt ut

Ljusföroreningar är ett stort problem om du vill lyckas med bilder av natthimlen. Det artificiella ljuset från städer och industrier gör det svårare att urskilja alla stjärnorna på himlen, så du gör bäst i att ge dig långt ut på landsbygden. 

På den här webbplatsen hittar du olika mörka platser.

Du behöver varken några dyra teleskop eller avancerade bildbehandlingsprogram för att ta fina bilder av natthimlen. Med hjälp av din vanliga kamera, ett stativ och en lång slutartid kan du ta fantastiskt vackra bilder av natthimlen – men bilderna blir som sagt bäst om du håller dig borta från stan.

> Om du vill bli ännu bättre på att fotografera natthimlen, hittar du massor av inspiration i Bonnier Digital FOTOs nye fotobok "Bli en bättre fotograf". Du kan få boken samt två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto och expeditionsavgifter här.

Två personer fotograferar natthimlen.

Välj en stjärna att fokusera på och vrid på fokusringen tills konturerna blir tydliga. Stjärnan blir inte nödvändigt skarp när du vrider fokusringen till max. 

© Shutterstock

3. Ta dig till toppen

Ju mer mjölksyra du får medan du klättrar upp till din fotoplats, desto bättre bilder får du sannolikt. Det finns nämligen en tumregel som säger att det är bra att komma upp i höjd när man ska fotografera natthimlen. 

Månsken hör också till ljusföroreningarna om det är stjärnhimlen som du vill fotografera stjärnorna. Därför är förhållandena bäst vid nymåne eller efter att månen har gått ned. 

> Läs också: Så undviker du ljusföroreningar

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av