Nyckelpiga på blad

De flesta trädgårdar vimlar av besökande gäster som även är fantastiska motiv.

© Shutterstock

Fotosafari i trädgården

Du behöver inte resa runt halva världen för att fotografera vackra och färgsprakande djur. Din egen trädgård myllrar nämligen av spirande, krypande och flygande liv. Vi tipsar om tre motiv som du kan fotografera precis utanför dörren.

15 juni 2020 av Christian Trant

Om du bara tittar efter kommer du att märka att trädgården är en perfekt plats för att hitta motiv. 

Här finns det såväl blommor som insekter och fåglar. Vi tipsar om hur du tar de finaste bilderna av trädgårdens vanligaste motiv.

Gå nära inpå trädgårdens insekter

Bin, nyckelpigor och fjärilar är vanliga gäster i de flesta trädgårdar, och du kan ta fantastiska bilder av den genom att gå på upptäcktsfärd.

Använd teleobjektivet eller makroobjektivet, om du har något, för att komma riktigt nära så att insekternas små detaljer syns tydligt.

Här kan det vara bra att använda ett litet stativ, så att bilderna blir skakfria. Genom att använda fokusgaffling, eller focus stacking, kan du även ta bilder med skärpa över hela huvudmotivet.

Fotografera en bildserie av t.ex. en nyckelpiga på ett blad. Börja med att fokusera längst fram på nyckelpigans huvud och ta en bild. Flytta därefter fokus några få millimeter i taget och ta bilder under tiden tills du har en bildserie med fokus på alla delar av motivet.

Avsluta med att lägga samman bilderna i Photoshop. Öppna programmet och klicka på Arkiv längst upp till vänster. Välj sedan Skript och Läs in filer i stapel. Se till sist till så att rutan vid Försök att automatiskt justera källbilder är markerad. 

> Läs också: Så undviker du oskarpa makrobilder

Nyckelpiga på blad

Ta en bildserie och flytta fokus efter hand. Avsluta med att lägga samman bilderna i t.ex. Photoshop, för att åstadkomma en enda bild med skärpa över hela nyckelpigan.

© Shutterstock

Fotografera fåglar med kontinuerlig fokus

Även om fåglarna mer eller mindre håller till på samma plats i trädgården, finns det hjälp att hämta genom att använda den kontinuerliga autofokusen. 

När du använder kontinuerlig autofokus kan du lättare följa fåglarnas små rörelser när de t.ex. hoppar runt på fågelbordet.

Når du håller ner utlösarknappen till hälften medan kameran är inställd på AF-C eller AI Servo, justerar kameran kontinuerligt fokus efter det valda motivet. 

På så vis undviker du att fåglarna blir till oskarpa skuggor.

> Läs också: 3 enkla fototips från makrodrottningen Anna Ulmestrand

Rödhake i fågelbad

Den kontinuerliga autofokusen hjälper dig att ta skarpa bilder även när fåglarna hoppar runt eller tar ett dopp i fågelbadet, som här.

© Shutterstock

Ta fina bilder av blommor

Trädgårdens blommor är tacksamma motiv, men autofokusen ger dig inta alltid de bästa bilderna. Om du i stället går över till manuell fokusering kan du lägga skärpan exakt där du vill ha den, så att du får annorlunda bilder som resultat.

Autofokusen försöker nämligen ofta lägga skärpan på element som ligger i förgrunden, och då kan det vara fördelaktigt att själv välja var du vill fokusera. 

> Läs också: De bästa kamerainställningarna för makro

Röda blommor i trädgårdsrabatten

Växla över till manuell fokusering och experimentera med att lägga skärpan på olika delar av motivet.

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av