Två myror på ett blad.

Ny teknik flyttar ständigt fram gränserna för hur nära du kan komma även när motiven är riktigt små. Det gäller även för paket- och teleobjektiv.

© Shutterstock

De bästa kamerainställningarna för makro

Tidigare var man tvungen att skaffa otroligt dyr utrustning för att kunna ägna sig åt makrofotografi, men numera klarar även paket- och teleobjektiv att fotografera riktigt små motiv. Det enda som krävs är att du har koll på kamerainställningarna.

Tidigare var man tvungen att investera i ett dyrt makroobjektiv om man ville ägna sig åt makrofotografi. Så är det inte nödvändigtvis lägre, även om makroobjektivet fortfarande lämpar sig allra bäst för uppgiften. 

Dagens paket- och teleobjektiv har nämligen blivit så bra att även de kan komma riktigt nära riktigt små motiv.

Det gör att betydligt fler fotografer kan vara med och leka bland de riktigt små motiven – men du behöver ha koll på kamerans inställningar.

Ta kontroll och fokusera manuellt

Börja med att ställa in kameran till manuell fokus. Då får du nämligen bättre noggrannhet och största möjliga kontroll när du tar bilden. 

När du fokuserar på något som är väldigt nära kameran, blir skärpedjupet automatiskt mindre. Då kan det vara svårt för kamerans autofokus att lägga skärpan exakt där du vill ha den.

Flytta kameran fram och tillbaka med små rörelser framför motivet tills skärpan ligger rätt. 

> Läs också: Allt du behöver veta om makrofotografi

Två leksaksgubbar öppnar pistagenötter.

När man fotograferar makro kan man leka med proportioner och storlekar för att åstadkomma ett intressant resultat.

© Shutterstock

Använd kamerans självutlösare

Det kan vara bra att använda kamerans självutlösare om du kar kameran på stativ, när du har hittat rätt position. Då undviker du att kameran skakas till när du trycker på utlösarknappen.

> Om du vill lära mer om hur du kan ta fina makrobilder, hittar du en massa inspiration i Bonnier Digital FOTOs nya fotobok "Bli en bättre fotograf". Du kan få boken samt två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto och expeditionsavgifter här.

Makrobild av kaffebönor.

Om du väljer en stor bländaröppning får du en oskarpare bakgrund, vilket gör att du kan leda blicken mot bestämda delar av bilden.

© Shutterstock

Välj en stor bländaröppning

Du kan använda en relativt stor bländaröppning, t.ex. F4.0, för att åstadkomma en oskarp bakgrund. 

De bästa makrobilderna visar ett väldigt litet motiv, och om bakgrunden syns för tydligt blir det svårt att uppfatta det lilla huvudmotivet. Utgå från en brännvidd på minst 100 mm och en bländaröppning på ungefär F4.0 eller F5.6, så blir bakgrunden oskarp.

> Läs också: Stor guide: Så väljer du rätt objektiv

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av