Tältläger på Grönland

På redaktionen har vi en nästan outhärdlig reslust efter ett och ett halvt år med restriktioner under covid-19.

© Poul Siersbæk @Bonnier Digital FOTO

Redaktionens största fotoögonblick: Få inspiration till din nästa fotoresa

Covid-19 har länge gjort det svårt att resa runt i världen, men nu börjar gränserna öppnas. I samband med det blickar vi tillbaka på de stora fotoögonblicken som vi alltid kommer att minnas. Vi delar dem med er – för inspiration och dagdrömmar.

17 augusti 2021 av Christian Trant

Restriktioner, begränsningar och stängda gränser har gjort det omöjligt att resa obehindrat i över ett och ett halvt års tid. 

Men nu går det att resa till flera destinationer igen, och därför vill vi gärna dela med oss av våra största fotoögonblick. Kanske kan det rentav ge en idé om vart nästa fotoresa ska gå.

Fantastiska komplementfärger i nordligaste Norge

Louise Hagemann (redaktionschef): 2018 reste jag med en grupp läsare till Svalbard. Det var en fantastisk resa där jag bland annat fick uppleva valrossar, isbjörnar och den vackra, vilda naturen tillsammans med andra fotointresserade. 

Men en av höjdpunkterna för mig kom i Ny-Ålesund, 78 grader nord, där det bor cirka 30 personer – mestadels forskare.

Bland annat fångade jag det här ögonblicket, där en man njuter av eftermiddagssolen. 

Hela motivet utgjorde ett alltigenom genunit intryck, och dessutom var komplementfärgerna underbara – de blå nyanserna i bakgrunden mot husens orangegula fasader.

> Läs även: 10 färgstarka städer vi drömmer om att fotografera

Gula trähus på Svalbard

I alla nyare kameror kan du välja mellan flera olika vitbalansinställningar. Bland annat finns inställningar för molnigt väder och dagsljus.

© Louise Hagemann @Bonnier Digital FOTO

En pressad fotograf i Himalaya 

Christian Trant (journalist): Det här är en av de mest fotovänliga platserna jag någonsin besökt – leden ner från Everest Base Camp i Nepal, nära gränsen till Tibet. 

Everest Base Camp ligger på 5 364 meters höjd, och höjdsjuka blir för många en obehaglig upplevelse, men jag och mina reskamrater klarade oss utan större besvär. 

Den vackra naturen krävde dock vissa uppoffringar, eftersom all fysisk aktivitet snabbt blir en stor ansträngning på den höjden. Närmare bestämt finns det 20–25 procent mindre syre i luften på denna höjd – men jag skulle inte tveka att göra om resan.

> Läs även: Så använder du vitbalansen

Dingboche i Nepal

Det är oftast en god idé att experimentera med längre brännvidd när man tar landskapsfoton. Det kan föra beståndsdelarna i kompositionen närmare varandra, göra perspektivet plattare och komprimera motivet.

© Christian [email protected] Bonnier Digital FOTO

Vi slår läger vid istäcket

Poul Siersbæk (journalist): Jag hade en fantastisk fotoupplevelse när jag besökte Kangerlussuaq på Grönland. 

Bilden är tagen i ett tältläger intill inlandsisen. Även om det var iskallt tog jag en rad bilder med lång slutartid medan jag lyste upp isväggen med min pannlampa.

Man kan verkligen känna det karga landskapet och kylan som härskar i det enorma område som vi kallar inlandsisen.

> Läs även: Så väljer du rätt kamerastativ

Tältläger på Grönland

Ett spännande sätt att variera motivet är att använda en ljuskälla, till exempel en cykellykta eller en pannlampa, som du riktar mot det omgivande landskapet. På så sätt skapar du även djup i bilden.

© Poul Siersbæk @Bonnier Digital FOTO

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av