Handtecken för hjärta fotograferas i solen

Under vintern står solen lägre på himlen, vilket ger goda möjligheter till att fånga vackra silhuetter i vintersolens ljus.

© Shutterstock

Det ska du fotografera i december

Vintern är här, och den naturligaste impulsen är säkert att stanna inomhus, men det finns inga skäl för dig och din kamera att gå i ide. Vi bjuder på inspiration till tre motiv som du kan roa dig med att fotografera just nu.

7 december 2020 av Christian Trant

December är kanske inte den allra mest inbjudande månaden för att fotografera utomhus, i och med att mörkret och kylan avskräcker. 

Men det betyder inte att du inte kan ta fina bilder med ett drömskt och surrealistiskt uttryck när solen står lågt och luften är kall.

Vi bjuder på inspiration till tre motiv som du kan fotografera i december. Och så får du våra bästa tips som ger dig lyckade bilder.

1. Surrealistiska foton i decemberdimman

December är en dimmig månad. Det gör det möjligt att fotografera fantastiska landskapsbilder med ett drömskt uttryck.

Du kan även fotografera annorlunda porträtt när dimman sveper in omgivningarna i ett töcken. Ta t.ex. en bild där personen som du fotograferar står med ryggen mot kameran och tittar ut över dimbankarna. 

Dina chanser för att fotografera dimman är bäst på morgonen och eftermiddagen när det är relativt vindstilla.

> Läs också: 3 tips för att fotografera i dimman

Foto tagit i dimman.

Använd objektivets motljusskydd, så att de små vattendropparna i luften inte sätter sig på frontlinsen. 

© Shutterstock

2. Stadens julmys

Vintern bjuder också på massor av färgstrålande ljus i mörkret när stadens gator kläs i julbelysning. Ljusen ger stadsrummet mysigare, och gör den här årstiden särskilt fotogenisk.

Använd det manuella programmet när du fotograferar julljusen. Utgå ifrån ett ISO-värde på 100 och en bländare på F10. Undersök sedan om slutartiden bör vara två eller tre sekunder.

Bildbehandla sedan bilderna för att ge de många olika färgerna från lamporna ett extra lyft. Det kan du t.ex. göra i Lightroom med skjutreglagen Temperatur, Lyster och Mättnad.

> Se videon: Morten Hilmer fotograferar vinterlandskapet på Dovrefjell

Stadens ljus fotograferade i den blå timmen
© Shutterstock

3. Frostiga bubblor

Du kan ta fina och annorlunda bilder med hjälp av såpbubblor och en portion tur. Om du blåser såpbubblor i minusgrader kan de nämligen frysa till is, medan fina mönster bildas på bubblans yta.

Det kräver dock lite tur och fingerfärdighet att placera såpbubblan där du vill ha den, t.ex. på en gren. 

När bubblan sitter på plats gäller det att vara snabb, för den spricker ofta när frostmönstret har spridit sig tillräckligt. 

> Läs också: Vinter: Det ska du fotografera nu

Såpbubbla fotograferad i minusgrader
© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av