3 fåglar som är lättare att hitta under vintern

När det blir kallare, flyger många fåglar söderut – men andra byter livet i de djupaste skogarna till en mer kringflackande tillvaro, vilket gör att de blir lättare att få syn på. Här tipsar vi om tre arter som är relativt enkla att fotografera. 

© Shutterstock

3 nybörjarfåglar att fotografera i vinter

Hösten är lika med mörkare dagar och fallande temperaturer, men den gör också att det blir lättare att se vissa fågelarter.

6 november 2020 av Sarah Marie Winther

Många tycker nog att det är svårare att fotografera i naturen när träden fäller sina löv och många vilda djur drar söderut eller går i vinterdvala. 

Men i takt med att det blir kallare blir det också betydligt enklare att hitta en del av de fåglar som håller låg profil under häckningen.

Vi har sammanställt tre arter som man oftare ser under vintern, och som är relativt lätta att komma nära.

1. Sidensvans

3 fåglar att fotografera i vinter

Sidensvansen häckar i de nordligare delarna av barrskogsbältet, men på vintern kan de närmast invadera städer och villakvarter i jakt på bär och frukt.

© Shutterstock

Sidensvansen är en väldigt vacker och iögonfallande fågel som häckar i relativt folktomma skogsområden i norra Skandinavien och Ryssland. 

Under vintern för de en nomadisk tillvaro, och vissa år kan så stora flockar bildas att man talar om invasioner. Då kan man se flera hundra sidensvansar trängas uppe i ett träd, och det ger lysande tillfällen att ta vackra bilder.

Vintertid kan man hitta sidensvansen över nästan hela landet, men främst i den södra halvan. Framför allt i områden med många bärbuskar eller fruktträd.

> Läs också: Så fotograferar du fåglar i flykt

2. Snösparv

3 fåglar att fotografera i vinter

Om du rör dig försiktigt, kan snösparven vara väldigt oskygg, trots att den är så liten. 

© Shutterstock

Snösparven är en vacker och charmig liten fågel som i Sverige häckar uppe i fjällen. 

På vintern flyttar en del av snösparvarna till sydligare länder, men de övriga samlas i större flockar i landets södra delar. De syns framför allt vid sandiga och steniga områden som strandängar, stränder, hamnar och industriområden, men även på stubbåkrar.

> Läs också: 10 fåglar att fotografera

3. Storskrake

3 fåglar att fotografera i vinter

Storskraken är lätt att skilja från övriga andfåglar – hannen har ett metallgrönt huvud, medan honan har rufsigt bruna fjädrar på huvudet. 

© Shutterstock

Under vintern lämnar storskrakarna de isiga insjöarna.

Många flyttar längre söderut, men många samlas också utmed kusterna, i synnerhet Östersjökusten söder om Stockholm, och de sydligaste sjöarna som ofta förblir isfria under vintern. 

Storskraken är något större än en gräsand, och den brukar inte vara så svår att komma relativt nära.

Stor guide till vinterns fåglar

I Bonnier Digital FOTO nummer 17/2020 får du en utförlig guide till hur du kan fotografera de många intressanta fåglarna som är lättare att få syn på när temperaturerna faller. 

Vi går igenom olika arter som du kan hitta i skogen, utmed kusten samt i parker och trädgårdar. Vi tipsar också om hur du bör ställa in kameran för att fånga fåglarna när de sitter still, och när de flyger i full fart över himlen. 

Om du ännu inte prenumererar på tidningen, kan du just nu få två nummer av Bonnier Digital FOTO + den nya fotoboken "Bli en bättre fotograf" för bara 88 kronor inklusive porto och expeditionsavgifter! I boken hittar du en lång rad guider till alla de viktigaste motiven – naturligtvis även fåglar. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av