En nationalpark är ofta ett skyddat område där naturen får ha sin gång.
Det ger de bästa förutsättningarna för ett rikt djur- och växtliv och det ger naturligtvis också fantastiska förutsättningar för naturfoto.
Vi har sållat fram fyra nationalparker som är särskilt vackra och som är rena himmelriket för landskapsfotografer och djurfotografer eftersom motiven helt enkelt står på kö.
1. Hardangervidda nationalpark
År 1981 valde man att göra en bergsplatå i södra Norge till nationalpark, dels eftersom området var så ofattbart vackert och dels för att här fanns enormt många djurarter som man ville skydda.
Det är den sydligaste platsen i Europa där du kan hitta och uppleva en rad arktiska djur och växter. Bland annat finns här ett av de största renbestånden i världen.
> Läs även: De här 3 sakerna MÅSTE du göra när du fotograferar landskap

Vøringfossen är ett vattenfall i älven Bjoreio i Hardangervidda i Norge. Vattnet faller 182 meter, så här kan man ta fantastiska bilder med lång slutartid.
© Shutterstock2. Abisko nationalpark
Detta högalpina område har ett mikroklimat där det ofta är molnfritt och där fjällen skärmar av ljusföroreningar, vilket skapar goda förutsättningar att fotografera norrsken.
Man kan beställa resor där arrangörerna tar med bra kameror som deltagarna får använda, vilket gör det lite enklare att ta sitt livs bilder.
Precis som andra fenomen på natthimlen kräver norrskenet att du släpper in massor av ljus till bildsensorn. Det innebär att du behöver använda en relativt lång slutartid, blända upp fullständigt och höja ISO rejält.
> Läs även: 3 tips om norrsken som du (nog) inte känner till

Norrskenet byter inte bara riktning, det kan även variera i intensitet och färg. Därför bör du regelbundet kontrollera att dina bilder är korrekt exponerade.
© Shutterstock3. Nationalparken Thy
Danmarks största vildmark finns i Thy. Nationalparken sträcker sig i ett brett bälte längs kusten och inåt land.
Här är naturen vild och karg. Det märks extra tydligt i parkens västra del där århundraden av sandflykt har skapat en hög kust med sanddyner och växtlighet.
Här finns massor av djurliv och du kan till exempel fotografera kronhjortar, tranor och sälar.
Du kan även fotografera Nordeuropas största rovfågel i nationalparken i Thy. Du känner igen havsörnen på den kraftiga gula näbben och det enorma vingspannet på 200–245 cm.
> Läs även: Så fotograferar du fåglar i flykt

Välj serietagning i kameran när du fotograferar fåglar. Bäst är om kameran kan ta fler än sex bilder per sekund. Då får du ett tillräckligt stort urval av bilder att välja och vraka bland i efterhand.
© Shutterstock4. Riisitunturi nationalpark
Denna nationalpark ligger cirka 80 mil norr om Helsingfors i nordöstra Finland. Parken bildades 1982 och har ett överflöd av vacker natur.
En bra start är att gå till Karhuntassu-kundcentret, där du kan få information om allt från bra vandringsleder till övernattningsställen.
Personalen på kundcentret kan även ge information om vilka djur som finns i parken och var de uppehåller sig.
I Riisitunturi kan du uppleva hökugglan på nära håll. Ugglan är väl kamouflerad, så det gäller att vara uppmärksam. Dessutom måste du naturligtvis ha koll på fokusinställningen.

Under vinterhalvåret kan du även uppleva vackra snöskulpturer formade av ett tjockt snötäcke.
© Shutterstock