Hus i blått kvällsljus
© Shutterstock

Få koll på faserna under blå timmen

Under övergången från natt till dag – och omvänt – ligger ett mjukt och vackert ljus över himlen. Det kallas blå timmen, och den har tre olika faser. Läs vidare så får du reda på vilka de är.

Den blå timmen är en del av dagen som många landskapsfotografer älskar, eftersom de tydliga blå nyanserna på himlen skapar en särskild atmosfär och mättade färger. 

De flesta känner säkert till att blå timmen inte är exakt en timme, men det kanske inte är lika känt att den har olika faser, och det är dem som vi tittar närmare på i den här artikeln. 

Längden på den blå timmen och dess individuella faser varierar beroende på årstiden. Faserna utgörs av tre olika grader av skymnings- eller gryningsljus. 

1. Astronomisk skymning eller gryning

När natten precis har börjat eller nästan är slut börjar den astronomiska skymningen eller gryningen, som särskilt lämpar sig för att fotografera stjärnhimlen. 

Denna fas av blå timmen pågår när solen är mellan 18 och 12 grader under horisonten, och eftersom ljuset är så svagt krävs långa slutartider för att få tillräckligt med ljus i bilderna. 

Om du vill ta bilder med knivskarpa stjärnor kan du använda appar som Photopills för att räkna ut exakt hur långa slutartider du maximalt kan ställa in kameran på. 

> Läs mer Här är de bästa kamerainställningarna för stjärnfoton

Stjärnhimmel över lugnt hav

Under långa ljusa sommarnätter kan du fånga vackra motiv som detta, där solen fortfarande syns vid horisonten samtidigt som stjärnorna lyser ovanför. 

© Shutterstock

2. Nautisk gryning eller skymning 

När solen står mellan 12 och 6 grader under horisonten pågår nästa fas av blå timmen, som kallas nautisk gryning respektive skymning.

Den nautiska skymningen och gryningen har sitt namn från sjöfarten eftersom det går att navigera efter horisonten även under nätter då månen inte är framme.

Ljuset är ofta tillräckligt starkt för att man ska kunna ta bilder utan stativ, men autofokusen får ofta problem om man använder objektiv med relativt små maximala bländaröppningar på F. 4.0 och mindre. 

Fiskare seglar ut i båt med nät

De kraftiga blå nyanserna kan ge bilderna ett närmast monokromt uttryck, som på denna bild, och det bidrar till att förenkla uttrycket och gör bilderna bättre. 

© Shutterstock

3. Borgerlig gryning och skymning

Sist men inte minst har vi borgerlig gryning och skymning, och det är nu du har mest ljus att arbeta med när du fotograferar. 

Det kallas för borgerlig skymning respektive gryning eftersom man kan utöva de allra flesta utomhusaktiviteter utan hjälp av artificiellt ljus. 

Under denna fas av blå timmen är solen närmast horisonten, och du kan fånga dess sken på himlen. 

Både vid soluppgången och solnedgången kan du ta fantastiska bilder under denna fas, då solen står sex till noll grader under horisonten. 

> Läs mer Så fotograferar du solnedgången

Nytt nummer med stor guide

Läs mer om dygnets alla ljusa timmar och hur du fotograferar dem i guiden som du får i Bonnier Digital FOTO nr 10, 2022. 

Du får tips och trick som bland annat hjälper dig att ställa in vitbalansen korrekt efter ljuset, och att fånga både ljus och skugga.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av