Finns det något mer tillfredsställande än när solen badar landskapet i orangeröda toner framåt kvällen? Det tycker inte vi på redaktionen, i alla fall, men vi är också välbekanta med frustrationen som infinner sig när man inte lyckas återge ljussättningen och färgerna med kameran.
Men ta det lugnt. Här får du hjälp med kamerainställningarna.
Justera själv ljuset
Det kan låta som en kliché, men ingen solnedgång är faktiskt helt lik någon annan.
Därför rekommenderar vi att du utgår ifrån en kort slutartid, t.ex. 1/250 sekund, och gör den längre efter hand som ljuset dämpas. När ljuset gradvist blir svagare är det en fördel att använda slutartidsprioritet.
Slutartidsprioritet är ett halvautomatiskt program där du själv bestämmer slutartiden, medan kameran väljer en lämplig bländare för att få en välexponerad bild.

Du kan ta fantastiska bilder av solnedgången ända upp till en kvart efter att solen har försvunnit bakom horisonten.
© ShutterstockVälj rätt vitbalans
Om du vill få bästa möjliga återgivning av solnedgången, bör du välja vitbalansinställningen "Dagsljus". Alternativt kan du ställa in färgtemperaturen till mellan 3500 och 2500 kelvin. Det är oftast den här inställningen som är bäst när man ska fånga det varma ljuset.
Du får också snyggast bilder om du fotograferar solnedgången i råformat. Råformatet har nämligen ett större dynamiskt omfång och en mer nyanserad färgrymd än hos en komprimerad jpeg-fil.
Därmed får du med fler detaljer i bilden när du fotograferar solnedgången.
> Läs också: 5 bra skäl till att fotografera i råformat

Du har kanske varit med om att du har fotograferat ett vackert landskap i solnedgång, men inte riktigt lyckats fånga färgerna korrekt. Då kan råformatet vara till god hjälp.
© ShutterstockGlöm inte exponeringslåset
I motljus kan autofokusen få problem med att ställa in skärpan. Därför rekommenderar vi att du mäter ljuset och sedan trycker på exponeringslåset. Mät på en kontrastrik del av bilden i närheten av huvudmotivet.
Håll ner utlösarknappen till hälften, rikta sedan kameran till motivet och fotografera. Då får du samma exponering och färgkombination som du uppfattar med ögat.
>Läs också: Så fotograferar du solnedgången

Du kan använda exponeringslåset när autofokusen har svårt att hitta skärpan på solnedgången.
© Shutterstock