© Shutterstock

Därför ska du ställa in vitbalansen manuellt

En felaktig vitbalans kan förstöra en bra bild och göra en video svår att klippa. Läs här varför du ska ställa in den själv.

24 februari 2022 av Holger Svend Anderson

Många fotografer använder bara den automatiska vitbalansen i kameran, men ofta kan det vara en riktigt bra idé att ställa in vitbalansen själv. 

De flesta nyare kameror har en dold funktion som hjälper dig att få precis rätt vitbalans varje gång. 

Funktionen analyserar ljuset i din bild och hittar den bästa vitbalansen, och den är ofta mycket mer exakt än kamerans automatiska vitbalans. 

På Sony-kameror heter den till exempel Special och du hittar vanligtvis funktionen under menypunkten med inställningar av vitbalansen. 

Allt som krävs för att använda den är ett vitt papper eller eventuellt ett gråkort som du håller framför motivet och låter kameran registrera. Då kan kameran lättare analysera vad som är rätt vitbalans för din bild. 

Det finns många fördelar med att ställa in rätt vitbalans manuellt, och under bilden har vi samlat de tre bästa skälen att göra det. 

kort i nyckelring på träbord

Gråkort finns bland annat i form av en nyckelring, så att du alltid har den redo för att få rätt vitbalans i kameran. 

© Shutterstock

1. Du får finare färger

Rätt vitbalans är avgörande för att färgerna i en bild ska se naturliga ut, något som blir särskilt tydligt för oss fotografer när till exempel bilder från en varm sommardag vid stranden ser blå och kalla ut på grund av att vitbalansen är felaktig.

Alla nyare kameror kan ställa in vitbalansen automatiskt, men det finns fortfarande tillfällen då automatiken kan missuppfatta ljuset och ge felaktiga resultat, och därför är det bra att själv ställa in vitbalansen när man fotograferar.

Om du bara fotograferar i jpg kan en bild med fel vitbalans vara ett irriterande fel som kan vara svårt att reparera genom bildbehandling. 

> Läs mer 5 goda skäl att fotografera i råformat

2. Du sparar tid vid redigeringen

Ibland kan det ta väldigt lång tid att redigera bilder efter en heldag med kameran, om vitbalansen växlar från bild till bild.

Om man försöker redigera flera bilder samtidigt, till exempel med Sync-funktionen i Lightroom, kan det vara svårt att få ett enhetligt uttryck i alla bilderna.

Om du däremot har ställt in vitbalansen i förväg kan du ändra den senare utan att uttrycket ändras från en bild till en annan.

händer håller en färgtavla

Färgerna på kortet används för att se till att färgerna återges korrekt. Kortet används ofta för videoproduktioner. 

© Shutterstock

3. Du får bättre video

Om du filmar är det särskilt viktigt att du väljer en fast vitbalans i förväg, för när du har filmat klart är det nästan omöjligt att rätta till en varierande vitbalans.

En växlande vitbalans är bland annat ett problem när man klipper en lång video så att den blir kortare, eftersom de små skiftningar som den automatiska vitbalansen skapar syns mycket tydligare när till exempel ett varmt klipp följs av ett kallt. 

> Läs mer Fyra gratisprogram för bildbehandling

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av