Läs också

Kvinna med Tiktok i mobilen.

Vad är Tiktok?

Hav och klippor i solnedgången
© Mads Peter Iversen

Balansera dina landskapsbilder med 3 avgörande tips

Landskapsfotografen Mads Peter Iversen tar fantastiska landskapsbilder från Norden, och här följer hans 3 bästa tips på hur du får bättre balans i dina bilder.

När yrkesfotografer som Mads Peter Iversen tar landskapsfoton ägnar de ofta många timmar åt att få rätt bild, både vid själva fotograferingen och vid bildbehandlingen, men om man inte har tid och lust att vara så noggrann kan man komma riktigt långt genom att följa tre enkla tips. 

1. Se till att det finns luft runt motivet

Det är svårt och ofta mycket tidskrävande att göra om en bild när man sitter hemma framför datorn. Om man till exempel vill att lite mer skog, fjäll eller sjö ska synas på den ena sidan av bilden, då bör man se till att ordna det vid fotograferingen. 

Så det första tipset är att skapa utrymme till höger och vänster om motivet medan man är ute och fotograferar, genom att antingen backa lite eller använda ett objektiv med mer vidvinkel.

Man kan alltid skära bort delar av sin bild när man redigerar den, för att förbättra motivet.  

Nedan kan du följa Mads Peter Iversen på Instagram, där du kan se flera av hans bilder. 

2. Ta bort störande inslag på sidorna

I de flesta bildbehandlingsprogram har du tillgång till fläckborttagningspenslar eller kloningsverktyg som kan hjälpa dig att ta bort oönskade inslag i din bild.

Du kan använda dem till att optimera motivet när du bildbehandlar, och det enda du behöver göra är att titta på bildens ytterområden där klippor, stenar, skyltar och annat kan vara i vägen och förstöra din komposition.

Håll eventuellt upp en hand eller en bit papp framför skärmen där distraktionen är, och lägg märke till hur bilden förändras.

För många störande inslag, särskilt på sidorna, distraherar blicken och gör bilden mer rörig att titta på, så när du har hittat och tagit bort de störande elementen får du ett renare motiv som är mer intressant att titta på.

I redigeringsprogrammet Lightroom kan du hela tiden se om din bild blir bättre jämfört med utgångsbilden. Det är bara att trycka på Y på tangentbordet, så visar programmet bilden före och efter bildbehandlingen.

Du kan också enkelt skapa en kopia av din bild genom att högerklicka på bilden och klicka på Skapa virtuell kopia. Därefter kan du redigera kopian utan att det påverkar din originalbild.

>Skicka oss dina bästa bilder till Månadens fototävling

3. Få bättre balans genom beskärning

Vissa fotografer beskriver det som att motivet måste vara i jämvikt för att bilden ska bli bra. 

Om du till exempel har ett berg på vänster sida av motivet och ett platt hav på den andra, så säger man att bilden tippar över åt vänster eftersom det finns mer i motivet på den sidan.  

Ofta kan du dock beskära bilden för att få jämvikt, så att du till exempel får med en ö i havet till höger eller skära bort en del av berget på vänster sida. 

Du kan följa Mads Peter Iversen på Youtube här, där han regelbundet lägger upp fler instruktionsvideor om landskapsfotografering. 

> Läs även 5 tips för bättre landskapsbilder

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av