Hund mot vit bakgrund

Våra sällskapsdjur är nyfikna, och de har inte alltid lika stort tålamod som vi. Så det är bra att ha en liten godbit i fickan om du vill fånga djurets uppmärksamhet.

© Shutterstock

3 sätt att ta annorlunda bilder av sällskapsdjur

Det kan vara svårt att ta nyskapande bilder av sällskapsdjur. Här får du tre goda råd om att ta kreativa och annorlunda bilder av exempelvis din hund eller katt som garanterat drar till sig uppmärksamhet.

1. Använd vidvinkel eller fisheye

Om du använder ett fisheye- eller vidvinkelobjektiv kan du skapa roliga bilder där ditt sällskapsdjurs huvud blir överdimensionerat, som på en karikatyrteckning. 

Ta bilden uppifrån och försök komma så nära djurets huvud som möjligt. Då kommer huvudet att se stort ut, medan djurets kropp verkar vara liten.

> Läs även: De här 5 djuren ska du fotografera

Bild av hund tagen med fisheye.

När du tar bilder med ett fisheyeobjektiv, som brukar ha en brännvidd någonstans mellan 12 och 8 millimeter och en bildvinkel mellan 100 och 180 grader, måste du gå mycket nära huvudmotivet, för annars kommer allt på bilden att se tämligen litet ut.

© Shutterstock

2. Placera en leksak på objektivet

Du kan fotografera din katt eller hund, så att det ser ut som om den tar en selfie. Det gör du genom att placera en leksak vid änden på objektivet.

Låt din katt eller hund leka med leksaken och ta sedan bilden när tassen är närmast kameran. Nu kan du ta en jättebra bild där det verkar som om din lilla älskling själv håller kameran med tassen.

Leksaken gör även att du hela tiden har djurets uppmärksamhet, och då blir det lättare att ta bilder där till exempel hunden eller katten tittar in i kameran.

> Läs även: Så kommer du nära djuren med kameran

En katt sträcker fram tassen mot kameran, så att det ser ut som om den tar en selfie.

Sätt fast kattens favoritleksak med tejp under objektivet. Tryck på utlösarknappen precis när katten sträcker fram tassen mot leksaken.

© Shutterstock

3. Kasta godis till hunden eller katten

Om du kastar godisbitar till din hund eller katt kan du ta roliga bilder som visar precis det ögonblick då alla tänderna är blottade och blicken fixerad på godiset.

När ditt sällskapsdjur fångar en godisbit med munnen är ögonen fulla av koncentration, och det fungerar bra på bilder.

Om du till och med kan ta bilden så att ditt sällskapsdjur sitter framför en enfärgad bakgrund, får bilden mer karaktär av ett porträtt. Och det finns inte heller något i bakgrunden som stjäl uppmärksamhet från djuret.

Om ditt sällskapsdjur inte skräms av att du fotograferar med blixt, så ska du använda den. Blixten ger en större detaljgrad när kameran snabbt måste fånga situationen.

> Läs även: Så använder du en viltkamera

Hund fångar en godisbit.

Om ditt sällskapsdjur inte skräms av att du fotograferar med blixt så ska du använda den eftersom den ger ett bättre ljus på motivet.

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av