Fågel på gren

Bilderna blir lätt lite tråkiga när fågeln sitter stilla på ett fågelbord eller en gren. Försök i stället att fånga fågeln med kameran när den är på väg att landa eller lyfta.

© Shutterstock

3 nybörjarfel som förstör dina fågelbilder

Det var särskilt tre fel som gjorde att vi fick dåliga bilder när vi började fotografera fåglar. Här kan du se hur du kan undvika att upprepa våra fel.

1. Fågeln är på väg ut ur bilden

Det första felet är det vanligaste bland fågelfotografer, och det handlar om komposition. Fågeln ska nämligen helst inte placeras längst ut i bildkanten.

Tänk i stället på det gyllene snittet när du fotograferar. Det blir snyggast om fågeln är placerad en aning till höger eller vänster om mitten.

Om fågeln t.ex. flyger åt vänster fungerar det bäst att placera fågeln i bildens högra del, och vice versa.

Det får gärna vara lite extra luft framför fågeln, så att man får en känsla för fågelns flygbana. Det ger en lugnare bild när man kan se vart fågeln är på väg.

> Läs också: Så fotograferar du fåglar i flykt

Oskarp fågel i grenverk

Förutom att hackspetten inte är helt skarp, är den också placerad för långt åt vänster, så att den är på väg ut ur bilden. Här hade bilden blivit bättre om fågeln var placerad längre åt höger. 

© Bonnier Digital FOTO

2. Fågeln smälter samman med bakgrunden

Ett annat vanligt fel är att det inte är tillräckligt långt mellan fågeln och bakgrunden, så att både fågeln och bakgrunden hamnar i kamerans fokusområde. Då får du inte den önskade bakgrundsoskärpan som gör att fågeln syns tydligt mot bakgrunden.

Om du fotograferar fåglar i trädgården, kan du själv välja var du ska placera fågelbordet. Därmed kan du också välja var fåglarna uppehåller sig.

Här får du bäst resultat om du placerar matningsstationen en bit bort från träd och buskar, så att du lättare kan få oskärpa på bakgrunden.

> Läs också: Ta fantastiska bilder av vinterns fåglar

Fågel vid matningsstation

Här går det att få en bild med en fågel som syns tydligare mot bakgrunden genom att öka avståndet mellan matningsstationen och bakgrunden. 

© Bonnier Digital FOTO

3. Fågeln blir oskarp

En alltför lång slutartid medför att fågeln blir oskarp, så se till att ställa in kameran till en kort slutartid som fryser fast fågelns rörelse.

Om fågeln är i flykt, bör du välja programmet för slutartidsprioritet. Här behöver du nämligen bara välja en tillräckligt kort slutartid, och sedan kan du koncentrera dig på kompositionen. En lämplig slutartid är oftast mellan 1/1000 och 1/2000 sekund.

> Läs också: 3 sträckfåglar att fotografera under hösten

Jämförelse av en lyckad och en mindre lyckad fågelbild

Bilden till höger demonstrerar att det går att ta vackra bilder av även de allra vanligaste fåglarna med hjälp av rätt inställningar. Här har man fångat fågeln med rätt slutartid, och bakgrunden är också snyggt oskarp, så att fågeln framträder tydligare. Bilden till vänster har däremot problem med rörelseoskärpa som gör att en del av fågelns fina detaljer går förlorade. Dessutom är kompositionen inte heller någon höjdare.

© Bonnier Digital FOTO/Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av