Kille på bmx-cykel i skatepark fotograferad med blixt

En blixt kan bidra till fartkänslan i en actionbild, som här där fotografen har använt två blixtar för att belysa cyklisten utan att få en urfrätt bakgrund. 

© Jacob Christian Hansen

Nytt nummer: Lär dig att utnyttja blixten och få tips från proffsen

I det nya numret av Bonnier Digital FOTO får du bland annat en stor guide till att använda blixten i dagsljus samt ett antal duktiga fotografers allra bästa fotoknep.

8 maj 2018

Många förknippar blixtljus med röda ögon och blanka pannor, och ett vanligt missförstånd är också att blixten bara är till för situationer när det inte finns tillräckligt med dagsljus. Du kan nämligen få riktigt fina resultat när du blandar blixtens konstljus med dagsljuset.

Ett nytt nummer av Bonnier Digital FOTO har set dagens (naturliga) ljus, och här hittar du både inspiration och steg-för-steg-guider till hur du kan utnyttja blixten för att ta snygga porträtt-, action- och makrobilder. 

Det kan vara svårt att åstadkomma en bra bild i direkt solljus eller skarpt motljus, men med en blixt kan du få fram detaljer i skuggområden. Dessutom kan den ge dig snyggare färger. 

Unika fototips från välkända fotografer och experter

Vi har också pratat med en rad yrkesfotografer och fått ta del av deras bästa fototips. Den prisbelönta naturfotografen Steve Blooms råd är t.ex. att lämna kvar kameran i väskan den första dagen du är på safari.

"Det låter kanske vansinnigt när du har lagt en smärre förmögenhet på en safariresa, men det ger dig tid för att få en känsla för djurens omgivningar, så att du kan fotografera dem med större inlevelse", förklarar han bland annat.

Träd fotograferat i norra England

Charlie Waite, som hör till Storbritanniens ledande landskapsfotografer, fotograferade det här trädet i norra England. Det återspeglar nästan exakt bergets form och förstärker linjerna i bilden. 

© Charlie Waite

I Bonnier Digital FOTO nummer 8 får du också:

  • En spännande intervju med den svenska pressfotografen Thomas Nilsson som arbetar i New York, och som hann ta en bild av det sönderfallande World Trade Center innan det kollapsade. 
  • Hemligheterna bakom bilderna som har vunnit Wildlife Photographer of the Year, en av världens mest prestigefyllda fototävlingar.
  • Stort test av systemkameror för entusiaster, där du får väldigt mycket kamera för pengarna.
  • Fyra steg-för-steg-kurser i bildbehandling. Lär dig bland annat hur du får regnet att falla i Photoshop och hur du kan lägga till vattenmärken på flera bilder på en gång.
  • Recensioner av bland annat Canon EOS 2000D, en av de billigaste kamerorna på marknaden med utbytbart objektiv, bildbehandlingsprogrammet Anthropics PortraitPro 17, ett nytt Nikon-objektiv och många andra intressanta produkter.
  • Frågor och svar i vår frågelåda Fråga oss om bland annat fisheyeobjektiv, korn och tråkiga semesterbilder.
  • Åtkomst till Prylguiden med längre recensioner av en rad produkter samt testbilder och bildbehandlingsvideor i Fördelszonen.
  • Nyheter, läsarbilder, I backspegeln och mycket, mycket mer.

Glöm inte att du som prenumererar får tillgång till videor om fototeknik och bildbehandling, testbilder, förinställningar, funktionsmakron och massor av annat material i Fördelszonen.

Bonnier Digital FOTO nummer 8/2018

Mycket nöje!

Börja prenumerera på Bonnier Digital FOTO, så kan du genast läsa det nya numret på mobilen eller surfplattan via appen Wype.

Här får du dessutom åtkomst till de senaste fem numren av Bonnier Digital FOTO.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av