Bild av barnrum med flicka klonad flera gånger

Du kan använda dig själv, dina barn eller ett husdjur för att åstadkomma effekten.

© Shutterstock

Kul Photoshop-utmaning att göra i hemmet

Här tipsar vi om en kul fotoutmaning till dig som du kan åstadkomma på egen hand eller med hjälp av en familjemedlem – och du behöver inte ens gå utanför dörren.

30 mars 2020 av Sarah Marie Winter

Har du också lite extra tid över just nu? Vad sägs om att sätta samman en bild som garanterat får vänner och familjemedlemmar att titta till en extra gång?

Genom att lägga samman flera exponeringar Photoshop kan du få ett kul porträtt med ett flertal "kloner" av samma person, t.ex. dig själv, dina barn, dina barnbarn eller ditt husdjur.

> Läs också: Så avlägsnar du oönskade detaljer i bilderna

Så tar du bilden

För att få ett bra resultat ska du sätta kameran på stativ och välja det manuella tagningsprogrammet, så att du kan vara säker på att alla bilderna blir exponerade likadant. 

Det är bäst att använda ett vidvinkelobjektiv; här får du ett större utsnitt och skärpa genom hela bilden.

Det här projektet kan utföras inomhus eller ute i trädgården. När du har hittat ett utsnitt som du gillar, spänner du åt på stativets skruvar ordentligt, så att de inte kan glida medan du fotograferar. 

Använd en liten bländaröppning för att få skärpa på både för- och bakgrunden, t.ex. F11. Ta 5–10 bilder, och se till att modellen flyttar sig mellan varje bild, även i djupled – det ger ett fint djup i bilden och ser mer realistiskt ut. 

> Läs också: Så tar du bort orenheter från porträttfotot

Så lägger du samman "klonerna"

Börja med att öppna Photoshop. 

Klicka på Arkiv, Skript, Läs in filer i stapel..., och välj bilderna som du vill använda. Fyll i rutan Försök att automatiskt justera källbilder, och klicka på OK.

Skärmbild från Photoshop

Välj det översta lagret. Klicka på Lägg till lagermask längst ned och välj sedan penselverktyget. Välj en svart pensel i en passande storlek och måla försiktigt över klone.

Tryck på Ctrl + I. Välj sedan på nästa lager i ordningen och välj återigen Lägg till lagermask. Måla nu över klonen som nu syns i bilden och tryck sedan på Ctrl + I.

Fortsätt på samma sätt tills alla klonerna syns. Om du råkar måla bort något från någon av klonerna, väljer du lagret som den ligger i och trycker på x. Då blir penseln vit, så att du kan måla tillbaka den.

> Läs också: Fyra gratisprogram för bildbehandling

Var med i vår fototävling

I varje nummer av Bonnier Digital FOTO utser vi här på redaktionen vinnarna av vår månatliga fototävling. De vinnande bilderna publiceras i tidningen och här på bonnierdigitalfoto.se.  

Blev du nöjd med resultatet av vår Photoshop-utmaning till dig? 

Skicka då in bilden till vår stora tävling här. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av