Svartvitt gatufoto
© Kristoffer Engbo

Så gör du gatubilderna bättre i Lightroom

Gatufoton kommer inte riktigt till liv förrän i bildbehandlingen där du kan experimentera med färger, kontrast och komposition. Här får du fem tips som lyfter dina gatufoton i Lightroom.

28 november 2019 av Kristoffer Engbo

1. Framhäv huvudmotivet med mörka hörn

Vinjettering är egentligen ett objektivfel som ger mörka hörn på bilderna. I vanliga fall avlägsnar man de mörka hörnen, men i gatufoton kan man använda dem som en effekt.

När hörnen är mörkare än resten av bilden riktas nämligen betraktarens blick in mot mitten av bilden. Därmed kan man använda effekten för att framhäva viktiga element, t.ex. en person i gatufoton.

I Lightroom lägger du till mörka hörn i panelen Effekter under Efterbeskärningsvinjettering. Dra skjutreglaget Mängd åt vänster för att göra hörnen mörkare.

>Lär dig att använda Lightroom - Digital FOTOs experter visar hur enkelt det är

Central Station i New York

Här har vi gjort bildhörnen betydligt mörkare än bildmitten med hjälp av Efterbeskärningsvinjettering i Lightroom. 

© Kristoffer Engbo

2. Använd färdiga justeringar till gatubilder

Förinställningar i Lightroom är färdiga justeringar av bland annat färger och ljushet som du kan lägga till med ett enda klick. Genom att använda samma förinställning i en bildserie kan du göra så att bilderna får samma uttryck.

Lightroom har en lång rad bra, inbyggda förinställningar som du genast kan använda. Du hittar dem i panelen Förinställningar i till vänster i modulen Framkalla.

Du kan emellertid även ladda ned och installera förinställningar som andra har gjort. Om du prenumererar på tidningen kan du ladda ned våra förinställningar utan extra kostnad här.

Gatufoto från Tokyo

Här har vi använt en av Lightrooms egna förinställningar som ger ett kyligt intryck med dämpade färger. Förinställningen heter Kreativa – Kallt ljus och ligger under Kreativa i panelen Förinställningar.

© Kristoffer Engbo

3. Beskär dig till en bättre gatubild

Ofta måste det gå undan när man tar gatubilder, så det är inte säkert att du hinner placera dig helt rätt. Dessutom händer det mycket runt omkring, som du kanske inte hinner att fånga helt och hållet när du tar bilden.

Var därför absolut inte rädd för att beskära bilden, så att bil som kör in från sidan, eller skräp som mest stör intrycket, försvinner.

>Läs också: De bästa tipsen för gatufoton

Du kan till och med förbättra kompositionen och t.ex. placera det viktigaste elementet i det gyllene snittet. I beskärningsverktyget Beskär övertäckning, som du aktiverar genom att trycka på R på tangentbordet, kan du bläddra mellan olika typer av hjälplinjer för komposition genom att trycka på O flera gånger.

Om du prenumererar på Bonnier Digital FOTO, kan du i den här videon, som är en del av serien "Fortsättningskurs i Lightroom" se hur du förbättrar kompositionen med hjälp av Beskär övertäckning.

4. Öka kontrasten i Lightroom

En hård kontrast, där stora delar av bilden blir helt svarta eller helt vita, ger ett rått uttryck som ofta klär gatubilder. I stället för att bara öka Kontrast är det bättre att justera skjutreglagen Svärta och Vita.

Flytta Svärta åt vänster och Vita åt höger. Om det försvinner lite för många detaljer i de mörka delarna kan du lätta upp skuggorna en aning med Skuggor utan att de helt svarta delarna blir ljusare.

 På samma sätt kan du plocka fram lite detaljer ur ljusa delar med Högdagrar.

>Läs också: Så fotograferar du obemärkt på gatorna

Taxibilar i New York

Stora delar av bilden har gjorts helt svarta, medan himlen har blivit vit genom den ökade kontrasten. Vi har även gett färgerna extra skjuts med Lyster och Mättnad i Lightroom.

© Kristoffer Engbo

5. Skapa svartvitt med hård kontrast

Gatubilder gör sig fantastiskt fint i gråtoner, och i likhet med färgbilder är det ofta bra att eftersträva en hård kontrast där mörka toner blir helt svarta medan ljusa blir vita.

I panelen Grundläggande väljer du Adobe Monokrom vid Profil för att göra om bilden till svartvitt. Bläddra ner till panelen Svartvitt där du nu kan justera hur ljusa eller mörka de enskilda färgerna i originalbilden ska bli i den svartvita versionen. Till exempel kan du vilja göra de gröna tonerna i träden väldigt mörka, medan den blå himlen blir ljus.

Sedan kan du jobba vidare med kontrasten med Svärta, Vita, Skuggor och Högdagrar.

>Läs också: Därför ska du fotografera i svartvitt

Svartvitt gatufoto

Konverteringen till gråtoner bidrar till att förstärka linjerna i bilden.

© Kristoffer Engbo

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av