Landskap med ny himmel

Det finns goda möjligheter att liva upp en tråkig himmel i bildbehandlingen.

© Shutterstock

Gör något åt gråvädret i bildbehandlingen

När vädret är gråmulet, kan även det vackraste landskapet bli tråkigt att titta på. Men i bildbehandlingsprogrammen finns det flera sätt att ge liv åt den grå himlen. Här visar vi fyra användbara metoder.

Lägg in en ny himmel i Photoshop Elements

Adobe Photoshop Elements 2021 har en väldigt smart funktion som du kan använda för att snabbt och enkelt byta ut en gråtrist himmel. Här beskriver vi hur.

Öppna bilden och välj modulen Guidad. Här väljer du Specialredigeringar och Perfekt liggande/landskap. Om bilden är lite disig i största allmänhet, klickar du på Ta bort dis för att öka färgmättnaden och kontrasten.

Lägg nu in en ny, färgstark himmel under Välj en ny himmel, t.ex. Blå himmel 4. Nu markerar Elements på egen hand himlen och lägger in den nya himlen. Klicka på Nästa och spara en version av bilden med den nya himlen.

>Läs också: 5 bra skäl till att fotografera i råformat

Skapa dramatik i den gråtrista himlen med Lightroom

Även Lightroom ger dig gode möjligheter att piffa upp bilden när vädret sätter käppar i hjulet. Du kan t.ex. enkelt skapa dramatik och kontrast i ett grått molntäcke. 

Öppna bilden och gå till modulen Framkalla. Välj Övertiningsfilter. Dubbelklicka på Effekt för att nollställa verktyget. Håll ner skifttangenten och dra ner filtret från toppen av bilden tills den runda markören är strax under horisontlinjen.

För att få struktur och dramatik i de tråkiga molnen, drar du nu skjutreglagen Exponering och Skuggor en aning åt vänster. Dra dessutom Ta bort dis en aning åt höger. Klicka på Klar.

>Läs också: 5 tips som ger bättre landskapsbilder

Byt ut himlen med några få klick i Photoshop

I den senaste versionen av Photoshop finns den nya, smarta funktionen Ersätt himmel där du blixtsnabbt kan byta ut himlen. Programmet markerar själv himlen, och i Photoshops inbyggda arkiv finns det flera snygga himlar att välja mellan. 

Öppna bilden i Photoshop. Gå till Redigera och Ersätt himmel. I dialogrutan kan du under Himmel välja en ny himmel efter smak. Du kan anpassa övergångar och färgnyanser med enkla skjutreglage. När du är nöjd, klickar du på OK och sparar den nya bilden.

Snyggare himmel med gratis program i Fördelszonen

Med programmet Photolemur 3, som du just nu kan ladda ned utan extra kostnad i Fördelszonen, om du prenumererar på tidningen, blir det inte enklare att få en snygg himmel i dina bilder. 

Öppna bilden i Photolemur. Nu analyserar programmet bilden och kommer med ett förslag på hur blå himlen ska vara. Om färgen är för kraftig klickar du på ikonen med en pensel. Sedan kan du dämpa effekten med skjutreglaget. 

>Läs också: Allt detta kan du göra med Photolemur 3

Landskap med blå himmel

Programmet Photolemur optimerar blixtsnabbt bilden åt dig. 

© Skylum

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av