En person tar en bild med sin iPhone

Utnyttja din iPhones fulla potential och välj en tredjeparts-fotoapp.

© Shutterstock

De bästa apparna för din iPhone-kamera

Utnyttja iPhone-kamera till max genom att använda en fotoapp som ger dig större kontroll över kameran. Vi har hittat de fyra bästa apparna som tar dina iPhone-bilder till en ny nivå.

30 september 2019 av Jeppe Vestergaard

Apples iPhone-modeller är väldigt populära, och det beror bland annat på att iPhone-mobilerna ofta har väldigt kompetenta kameror.

iPhones egen kameraapp ger däremot inte användaren särskilt mycket kontroll. Om du vill kunna ställa in slutartid, eller ISO, fokusera manuellt och fotografera i råformat behöver du en fotoapp från en tredjepartsutvecklare.

Det finns massor av fotoappar att välja mellan. Vi har testat många av dem och valt ut de fyra bästa fotoapparna för fotoentusiasten, som ger större kontroll och därmed bättre bilder.

Man kan använda alla de fyra apparna för att kontrollera slutartiden, ISO, vitbalansen och fotografera i råformat. Därmed är det inte särskilt mycket som skiljer de fyra apparna åt, utöver användarvänligheten och designen.

Nedan går vi igenom vad de fyra apparna erbjuder, så att du kan få en uppfattning om vilken som passar bäst för dig.

> Läs också: Bli en bättre fotograf med fotoskolan.

Perfekt ljushet med ProCamera

ProCamera till iPhone.

ProCamera har ett tydligt histogram som visar bildens exponering.

© Bonnier Digital FOTO

Appen ProCamera är en av våra favoriter. Den är särskilt bra när man vill skilja ljusmätningen från fokuseringen.

På skärmen visas nämligen två markeringar. Den ena visar var fokus ligger, medan den andra visar var kameran mäter ljuset. Du kan välja att fokusera och mäta ljuset på samma punkt, eller så kan du skilja punkterna åt genom att dra med fingrarna.

Det är en bra funktion om du t.ex. ska fotografera en person i silhuett mot himlen. Då kan du fokusera på personen medan du mäter ljuset på himlen.

En bra detalj är också att utvecklaren har lagt rejält med krut på appens histogram. Därmed kan du lätt se om bilden är över- eller underexponerad.

Du kan justera exponeringen med den inbyggda exponeringskompensationen som också är välfungerande. ProCamera kan även vänta med att ta en bild tills den registrerar att du håller mobilen helt stilla. Detta minimerar risken för skakiga bilder i svagt ljus.

Appen är inte gratis.

> Läs också: 5 gratisappar för bildbehandling.

Makrohjälp med Camera-M

Det går att fotografera i både råformat och jpeg med Camera-M

Det går att fotografera i både råformat och jpeg med Camera-M

© Bonnier Digital FOTO

Om du gillar att fotografera makro med din iPhone, eller om du vill fokusera manuellt, kan fotoappen Camera-M vara rätt för dig.

Appen har en smart funktion för så kallad focus peaking där appen med en färg visar vad som är skarpt. Därmed är det lättare att lägga fokus precis där man vill ha den, och det går också att zooma in på skärmen för att kontrollera att skärpan är exakt rätt.

Om du inte vill fokusera manuellt, har Camera-M även focus tracking. Här ställer du in fokus genom att trycka på motivet på skärmen, varpå appen håller kvar fokusen på det valda motivet, oavsett hur du rör dig i förhållande till motivet.

Slutligen gillar vi att man kan lägga in appen som widget i din iPhones smart-meny. Här kan du bl.a. ställa in appen så att den visar dig när den gyllene timmen infaller under dagen.

Om du har en iPhone-modell med flera objektiv, kan det emellertid vara lite omständligt att växla mellan dem i appen. Det finns andra appar som sköter det här på ett smidigare sätt.

Appen är inte gratis.

> Läs också: 6 appar som fotografen behöver till mobilen.

Hög grad av kontroll med Camera+ 2 

Camera+ 2 visar focus peaking

Här visar Camera+ 2 blå streck på delarna av bilden som är i fokus. Om appen visar röda streck betyder det att högdagrarna är urfrätta.

© Bonnier Digital FOTO

Camera+ var en av de första apparna med avancerade funktioner till iPhones kamera. Den senaste versionen heter Camera+ 2.

Vi gillar särskilt möjligheterna för att arbeta med bildens skärpedjup. Om du tar en bild med porträtt-funktionen som skapar en oskarp bakgrund på artificiell väg, sparar appen information om djupet i bilden.

Därmed kan du senare öppna bilden i appens bildbehandlingsdel, The Lab, och t.ex. justera bakgrunden separat och dämpa färgerna, öka oskärpan eller liknande utan att påverka förgrunden.

Appen ger generellt en hög grad av kontroll, så att du själv kan bestämma din iPhones kamerainställningar. Dessutom är appen också väldigt användarvänlig och lätt att hitta i. 

Appen kan även visa olika beskärningar och format som passar till olika sociala medier.

Appen är inte gratis.

> Läs också: Snabb överföring av bilder från mobilen.

Framtiden är säkrad med Halide Camera

Appen Halides Depth Mode

Så här ser det ut när Halide analyserar en bild i Depth Mode.

© Bonnier Digital FOTO

Med appen Halide Camera har du alltid dina favoritinställningar nära till hands. Du kan nämligen ställa in appen så att dina mest använda inställningar ligger i huvudmenyn.

Därmed är det väldigt enkelt att använda appen – även med enhandsfattning – vilket är en stor fördel. Här ligger fokus på ren fotografering, så användargränssnittet är enkelt utan en massa olika funktioner.

I likhet med flera andra appar kan du vid användning av manuell fokusering få hjälp av focus peaking. Här visas de skarpa delarna av bilden med grönt på färgen, och funktionen fungerar väldigt bra. 

Du hittar funktionen under manuell fokus, varpå du trycker på den runda ikonen med tre streck i.

Appen är inte gratis.

> Läs också: De bästa tipsen som ger bättre mobilbilder.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av