Cookie- och Sekretesspolicy
Streetphoto

5 tips för gatufotografering

Här får du våra bästa tips för att ta spännande gatufoton.

  • 21.03.2016

Gatufoto, eller "street" som genren kallas internationellt, är till sin natur slumpmässiga ögonblicksbilder, där det helt enkelt handlar om att följa sitt hjärta och ta bilder av motiv, som på något sätt berättar en historia. Här är våra bästa tips för gatufotografering, plus ett par regler du bör känna till:

1. Förbered inställningarna:

Gatufotografens kamera måste alltid vara redo och inställd på rätt ljus. Din slutartid ska gärna vara minst 1/125 för att fånga skarpa bilder, därför kan slutartidsprioriet (Tv/S) vara ett bra program att arbeta med.

2. Utrustningen:

Principiellt är fotoutrustningen inte så viktig, eftersom det handlar mer om att fånga situationen än vilken teknik du använder för att fånga den. Men det är ändå en fördel att ha en liten, snabb kamera, gärna i kombination med en bra zoom.

3. Fokus:

En del gatufotografer använder kontinuerlig autofokus – eller följande fokus – och kontinuerliga foton. På så sätt följer fokus rörliga objekt som personer, och du får en massa bilder att välja mellan.

4. Skjut från höften:

Ett mer diskret sätt att fotografera är att ta bilder från länden och eventuellt använda live view och kamerans uppfällbara skärm. Du kan också stänga av kamerans ljud, så att det inte väcker uppmärksamhet.

5. Fråga en vän:

Tycker du att det känns för påträngande att ta bilder av främlingar så kan du ta ju med dig en vän, till exempel från din fotoklubb. Det är dessutom trevligt att vara två.

DET FÅR DU FOTOGRAFERA:

Du får fotografera på alla allmänna platser, såsom på gator, bibliotek och i parker, men inte på tåg och flygplan. Du får gärna fotografera i försäljningslokaler som till exempel stormarknader eller klädesbutiker, men det tillhör vanligt hyfs att fråga först. Du får INTE fotografera personer på privat mark – det gäller givetvis också över häcken in i andras trädgårdar.

DET FÅR DU PUBLICERA:

Allmänna bilder av personer i grupp. Du får inte offentliggöra porträtt av enskilda personer utan tillåtelse. Har du fått tillåtelse är det däremot inga problem. Barn under 18 ska ha tillåtelse av förälder. Gruppbilder, som till exempel klassbilder, räknas också som porträtt, och då krävs det tillåtelse av alla som är med på bilden.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Läs mera om

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss